Kennisnetwerk over de leefomgeving

Hoe woont Nederland?

woe 3 mei 2017
artikel

Frans van de Liefvoort (1953) is geboren en getogen in Veghel. Hij herinnert zich Veghel nog als een klein dorp, omgeven door veel weilanden. Hij woonde in de volkswijk Oranjewijk en wanneer er destijds iemand de wijk in kwam en vertelde naar wie hij op zoek was, wist Van de Liefvoort precies te vertellen waar de persoon woonde. Je kende alles en iedereen. Het was gemoedelijk, toen. De wethouder, die je op straat aansprak met zijn voornaam had ook tijd voor een gesprek. Nu is alles anders maar zeker niet slechter, vindt Van der Liefvoort.

Sinds januari jongstleden is de gemeente gefuseerd met Sint Oederode, illustratief voor de verregaande verzakelijking. Veghel transformeerde steeds mee met de tijd; in 1962 kwam Mars, wat een enorme boost gaf aan de groei van het dorp. Nog altijd zijn grote levensmiddelen concerns in Veghel gevestigd maar “stilstaan is veel slechter”, zegt Van de Liefvoort, nu gepensioneerd. Hij woont in een bijzonder gebouwencomplex De Peppelhof, speciaal voor ouderen. Hij herinnert zich nog precies wanneer het gebouwd werd, in 1973, toen ook al bedoeld voor ouderen. In 2012 was het complex er zo slecht aan toe dat de woningbouwcorporatie Area het wilde slopen. Mede door de crisis werd dit voornemen ter discussie gesteld en Van der Liefvoort nam direct plaats in de werkgroep die in het leven werd geroepen. Eigenaar Area,  aannemer en bewoners gingen om tafel en al gauw zat iedereen op een lijn: hier moet toch iets moois van te maken zijn. Belangrijkste motivatie was de locatie, die prachtig is, met veel groen. Bovendien zou nieuwbouw een huurverhoging van tenminste 250 euro per maand betekenen, een forse verhoging van de gebruikelijke 400 euro per maand. Het werd een grote renovatie met energiezuinige maatregelen. Voorzichtig werd voorspeld dat de energierekening substantieel zou dalen. Voor Van de Liefvoort werd het een grote verrassing. In het eerste jaar na oplevering ontving hij 786 euro terug van het energiebedrijf. “Een geweldig bedrag dat ik meteen weer geïnvesteerd heb in de woning”, aldus Van der Liefvoort. Omdat veel maatregelen vielen onder het kopje achterstallig onderhoud is de huur met slechts enkele tientjes omhoog gegaan. Bovendien is er een videofoon aangebracht in de bovenwoningen. Een bijzondere voorziening waarvoor Van de Liefvoort zich hard heeft gemaakt. Na een zeer geweldige overval in zijn vorige woning is het leven voor hem veranderd. Tot zijn grote opluchting waren alle bewoners van de bovenwoningen bereid mee te betalen aan een dergelijk systeem. Van der Liefvoort voelt zich in De Peppelhof veilig en hoopt hier nog een kleine 25 jaar te wonen, waarmee hij ook aangeeft dat hij de volgende renovatie niet meer hoeft mee te maken. De renovatie was ingrijpend maar, en dat is een mooie bijvangst, de betrokkenheid tussen bewoners onderling is sterk toegenomen. “Er is hier niemand eenzaam”, aldus Van de Liefvoort.

Reacties

xMet het invullen van dit formulier geef je Ruimte en Wonen en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord

Copyright 2017 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren