Tuinsteden - betaalbaar wonen in het groen in een gemeenschap met lokale voorzieningen - zijn geliefde woonplekken. Floris Weekhout (Museum 't Schip) en Anne-Jo Visser (AFWC) pleiten voor een nieuwe invulling van dit concept. Aangepast aan de uitdagingen van onze tijd. 'Pas wanneer we betaalbare woningen en buurten realiseren die zowel sociaal als ecologisch duurzaam zijn, leggen we de basis voor gezonde en veerkrachtige steden'.
Wat waren de oorspronkelijke ideeën? Het concept van tuinsteden ontstond als een reactie op de zwaar vervuilde binnensteden van de negentiende eeuw. Utopisten en hervormingsgezinden droomden over een betere wereld voor de arbeidersklasse. Een van de meest invloedrijke denkers op dit gebied was de Engelsman Ebenezer Howard (1850– 1928). Hij groeide op in het zwaar geïndustrialiseerde Londen. Daar maakte hij de armoedige en ongezonde leefomstandigheden van dichtbij mee.
Howard schreef slechts één boek. To-morrow: A Peaceful Path to Real Reform. Vier jaar na publicatie werd zijn boek herzien en gepubliceerd als het wereldberoemde Garden Cities of To-morrow (1902). Dat boek werd de grootste stimulans voor de tuinstadgedachte, een concept met baanbrekende ideeën over goede en sociale volkshuisvesting, stedenbouw en wonen in het groen.
Reacties