Log in
inloggen bij Ruimte en Wonen
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Artikelen

Betaalbare huurwoningen

Laat corporaties middenhuur bouwen Bob Witjes, Niels van der Poel - 20 december 2023

Wat te doen voor woningzoekenden die geen toegang hebben tot sociale huur en voor wie een koopwoning te duur is? Corporaties voelen de verantwoordelijkheid ook voor mensen met een middeninkomen te bouwen. Uitbreiding van het sociale segment kan in één keer veel problemen wegnemen, betogen Bob Witjes en Niels van der Poel.

Met name onder minister Stef Blok (2012-2017) heeft de overheid nadrukkelijk ingezet op de ontwikkeling van het middensegment door de markt. Het middensegment groeide, deels ten koste van de koopsector (buy-to-let), maar zorgde niet voor lagere huren. Sterker nog: de middenhuur is in feite het duurste segment van de woningmarkt. Het huidige – inmiddels demissionaire – kabinet wil de teugels aantrekken en de huren maximeren via het woningwaarderingsstelsel (WWS). Beleggers geven vervolgens aan dat dit – in combinatie met andere maatregelen – ervoor zorgt dat middenhuur onrendabel wordt. Met name buitenlandse partijen verlaten die markt.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

Middenhuurwoningen in Utrecht. Foto Hans Muller
Appartementencomplex in Alkmaar waar sociale huur en middenhuur zijn gecombineerd. Foto Mike Raanhuis
x Met het invullen van dit formulier geef je Ruimte en Wonen en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren