Log in
inloggen bij Ruimte en Wonen
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Events

Live bijeenkomst: Macht van de Algoritmen

13 december 2018

Programma

15.00 uur Inloop en koffie

15.30 uur Start van het thema Macht van de Algoritmen

Geen gebiedsontwikkeling zonder data: door Gerwin Hop (Over Morgen)

Elektrisch rijden in 2030, verduurzaming van de woningvoorraad, klimaatadaptatie, transitie naar een circulaire landbouw en economie, 1 miljoen extra woningen. Zonder goed gebruik van data zijn we niet in staat de goede antwoorden te genereren. Data en gebiedsontwikkeling: waar liggen kansen, welke valkuilen moeten we vermijden. De lat kan niet hoog genoeg gelegd worden.

Iedereen zijn eigen stad: door Gert Jan Hagen (Spring Co)

Als we van iedereen precies zouden weten hoe ze het liefst zouden willen wonen, werken en hun vrije tijd besteden, dan zouden we de informatie in handen hebben om de perfecte stad te bouwen, waarin ieder zich zou herkennen en thuis voelen. Dit is dé belofte van de digitale revolutie voor stedelijke ontwikkeling.

De agrarische revolutie: door Sjaak Wolfert (WUR)

De melkrobot ontfermt zich over hun koeien; sensoren die per uur metingen doorsturen over de gezondheid van een gewas; en software die tractoren zelfstandig hun route over een akker laat kiezen. Onder de invloed van hightech en big data ondergaat het boerenbedrijf in hoog tempo een ware metamorfose.

Ruimtelijke dichtheid landsdekkend in kaart: door Arjan Harbers (Planbureau voor de Leefomgeving)

In het debat over verstedelijking zijn dichtheid en functiemenging steeds terugkerende thema’s. De indicatoren Floor Space Index en Mixed Use Index voor dichtheid en functiemening bestaan al langer, maar waren nauwelijks beschikbaar. Het kostte teveel tijd om deze op grote schaal te bepalen. Nu heeft Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) de bepaling van deze indicatoren geautomatiseerd.  Open data BAG, BGT, DKK, Ruimtelijke Plannen en ESRI werden verwerkt tot landsdekkende datasets met verschillende schaalniveau’s.

Thinking of designing Helsinki: door Dirk Verhagen (Urban Synergy)

Helsinki, de stad van architectonische hoogstandjes en fraaie productontwerpen. De stad waar Alvar Aalto en Eliel Saarinen hun sporen achterlieten, van het Kiasma museum van Steven Holl. Waar nieuwe woongebieden leren hoe het dagelijkse leven van de stadsbewoner eruit ziet en wordt vormgegeven. In 2012 werd Helsinki uitgeroepen tot de design hoofdstad van de wereld. Design is volgens de stad Helsinki een waarde voor iedereen, en moet dan ook zorgen voor een goed functionerende samenleving.

17.30 uur Borrel en napraten

details

Datum & tijd

Donderdag 13 december 2018
15.00 uur


Onderwerp

Macht van de Algoritmen


Locatie

Zwolle, Brainz, nabij station


Kosten

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren