Log in
inloggen bij Ruimte en Wonen
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Artikelen

Biobased en natuurinclusief wonen

Met een levend bodem-watersysteem als fundament Daan Bruggink - 5 april 2023

Een nieuwe bouwcultuur. Zo benoemde het College van Rijksadviseurs, waar de Rijksbouwmeester onderdeel van is, de prijsvraag. Biobased en natuurinclusief. Volgens het College van Rijksadviseurs is er een sleutelrol weggelegd voor de inzet van biobased bouwmaterialen zoals hout, hennep, vlas, lisdodde, bamboe, stro en zeewier. Woningen bouwen gaat veel verder dan aantallen of energie. Het gaat om mensen, gemeenschappen, maar ook natuur. We moeten niet biobased bouwen, we zijn biobased.

Nieuwe Oogst

Het winnende plan voor de prijsvraag Biobased Oirschot ‘Nieuwe Oogst’ is een integraal plan met een inclusieve benadering. Behalve het gebruik van biobased materialen brengen we cultuur en natuur weer in harmonie. Een biobased gemeenschap staat voor een bewuste manier van leven in harmonie met de natuur en met een positieve nalatenschap voor de aarde. Bewoners verbinden zich voor langere tijd aan de plek en dragen daar samen de zorg voor. De basis is het landschappelijke ontwerp van het typerende kamerlandschap rond Oirschot. Dat maken we productief voor de biobased bouwcultuur. Een deel van het bouwmateriaal voor de nieuwe woningen wordt lokaal verbouwd en geoogst op een manier die bijdraagt aan de biodiversiteit en een gezonde bodem. De kracht zit hem in de gehele keten: van de teelt van gewassen tot toepassing in de bouw. Biobased en natuurinclusief bouwen met het levend bodem-watersysteem als fundament: het nieuwe normaal. Nieuwe Oogst levert een biobased woonwijk met de focus op een regeneratief economisch model met oplossingen voor klimaatproblemen rond stikstof en  CO2.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

1 Impressie van Nieuwe Oogst Oirschot, bron A2 Studio
x Met het invullen van dit formulier geef je Ruimte en Wonen en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren