Log in
inloggen bij Ruimte en Wonen
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Artikelen

De waardering van het kerkgebouw

Kennisontwikkeling en ontwerpend onderzoek bij de herbestemming van kerken Marcel Musch - 5 april 2022

De komende jaren zal een groot aantal kerkgebouwen van functie veranderen. Volgens een schatting van adviesbureau Colliers zal in 2030 een derde van de kerken overbodig zijn, om en nabij 1700 kerken. Het Rijk heeft een nationale kerkenaanpak opgezet die subsidie geeft voor het opstellen van kerkenvisies door gemeenten, kerkgemeenschappen of andere belanghebbenden. De kerkenvisie is een strategisch document dat als basis kan dienen voor het maken van keuzes over welke kerkgebouwen behouden blijven voor religieus gebruik en voor welke kerkgebouwen een andere bestemming zal worden gezocht. De kerkenvisie is een eerste stap.

Vooral katholieke parochies zijn momenteel in de problemen. De leegstand in de katholieke provincies zal in de komende 10 jaar naar verwachting in een versnelling terecht komen. In de provincie Noord-Brabant werkt tweederde van de gemeenten momenteel aan een kerkenvisie of heeft er recent een afgerond. Veel van de leegkomende kerken zullen een nieuwe, veelal publieke functie krijgen. Wat betekent deze vermaatschappelijking van het kerkgebouw voor de waarde van de kerk als erfgoed? Wat zijn de mogelijkheden voor het kerkgebouw als drijvende kracht in maatschappelijke en ruimtelijke ontwikkeling? En welke aanpak is hiervoor nodig? De onderzoeksgroep TU/e Urban Labs deed in twee projecten onderzoek naar de rol van kennisontwikkeling en ontwerpend onderzoek bij de herbestemming van kerken.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Ruimte en Wonen en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2022. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren