Log in
inloggen bij Ruimte en Wonen
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Artikelen

'Door tijd te nemen kan een nieuw verhaal ontstaan'

Bert Pots - 12 september 2023

Wat is de toekomst van het platteland? Planoloog Zef Hemel, houder van de Bonnemaleerstoel aan TU Delft en Rijksuniversiteit Groningen, buigt zich over een duurzame toekomst voor Groningen en Friesland. Om inspiratie op te doen, maakt hij langeafstandswandelingen. "Vertragen is voor mij het belangrijkste. Alleen door tijd te nemen kan er een nieuw verhaal ontstaan."

Zef Hemel vindt het belangrijk het contact met het landschap te herstellen en van daaruit na te denken over de toekomst van het platteland. “Ik ben groot geworden met het modernistische idee dat er een nieuwe landschapservaring ontstaat als we met een snelheid van minstens honderd kilometer per uur door Nederland rijden. De inrichting van ons land is na de Tweede Wereldoorlog op de auto gedimensioneerd. Vaak heb ik geprobeerd die ervaring op te wekken, maar ik raakte nagenoeg altijd teleurgesteld en die teleurstelling wordt alleen maar groter. Ik ervaar het landschap niet meer. Steeds vaker beperken ook geluidsschermen en geluidswallen ons uitzicht. Bovendien heeft de ‘verdozing’ zijn intrede gedaan. Het gevolg is dat we niets meer geven om het landschap. Hoe ontwerpen we dan een duurzame toekomst?”

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Ruimte en Wonen en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren