Log in
inloggen bij Ruimte en Wonen
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Artikelen

Een halve eeuw stadsvernieuwing in Crooswijk

Een marathon met tempoversnellingen Peter van Os - 30 oktober 2020

In 2019 bracht ik samen met mijn collega's een bezoek aan Crooswijk, de wijk waarin ik ben opgegroeid. We zagen een wijk waar nog veel te doen valt om de kwaliteit van wonen en leven te verbeteren. Het eerste stadsvernieuwingsproject werd echter al 45 jaar geleden opgeleverd. Heeft de stadsvernieuwing Crooswijk, na al die tijd die is verstreken, iets opgeleverd? En zo ja, wat dan?

De aanleiding tot de stadsvernieuwing

Dertien jaar zal ik geweest zijn toen een rij panden schuin tegenover ons, aan de andere kant van de Rotte, aan de rand van het Oude Noorden, gesloopt werd. Het verbaasde mij, want ik vond het mooie panden, opgetrokken uit gekleurde bakstenen en met mooie details. De panden – ze moeten toen zo’n 75 jaar oud geweest zijn – zagen er in mijn herinnering in ieder geval aan de buitenkant mooier uit dan de panden die ik bijna overal in Cooswijk tegenkwam en mooier dan het huis waarin ik woonde.
De panden stonden aan de Rottebocht, daar waar de Rotte een haakse bocht maakt om verder te stad in te stromen. Die haakse bocht was de reden voor sloop, want de Rotte moest worden gedempt ten behoeve van een zesbaans autoweg de stad in (echt waar!) en die bocht was te scherp voor zo’n weg. Dat was wat de gemeenteraad in augustus 1969 had besloten en ogenblikkelijk daarna begon de sloop.
Dat was de korte verklaring die mijn ouders gaven en daarmee was voor hen de kous af; mijn ouders waren geen mensen van het luide protest. En dat protest klonk wel degelijk luid en duidelijk in zowel het Oude Noorden als in Crooswijk. Het actiecomité ‘Rot weg’ werd opgericht en de uitvoering werd onder druk van velen opgeschort, maar dat wist ik toen niet. Pas in 1975 besloot de gemeenteraad om het plan definitief te verscheuren.
Het Rotte-plan was een onderdeel van het aloude masterplan voor de opbouw van de stad van vlak na de oorlog maar de realisatie was langdurig uitgesteld vanwege de aandacht en het geld dat de uitbreidingswijken opeisten. Het plan was echter weer opgenomen in de gemeentelijke saneringsnota van 1969. Die saneringsnota voorzag behalve in dat Rottetracé vooral in de aanpak van de oude, deels zieltogende wijken rondom het in opbouw zijnde nieuwe stadscentrum. Saneren betekende in die nota vrijwel altijd sloop-nieuwbouw. In sommige buurten in die oude wijken was daar veel weerstand tegen, maar in ieder geval wilden de bewoners meepraten over de saneringsplannen voor hun wijken. Het was de tijd van inspraak en medezeggenschap. De eerste jaren na 1970 organiseerden de bewoners zich, onder andere in het OSOW (Overleg Stadsvernieuwing Oude Wijken) en eisten hun plek op in de planteams. De PvdA was daar gevoelig voor en na een verkiezingsoverwinning in 1972 en vooral na de installatie in 1974 van de doortastende en ervaren Jan van der Ploeg als wethouder stadsvernieuwing keerde het tij.
In 1973 verscheen de Verordening Organisatie Stadsvernieuwing (VOS) en de DROS (Dienstenstructuur Ruimtelijke Ordening en Stadsvernieuwing (later de dSV: dienst Stedebouw en Volkshuisvesting) werd opgericht als onderdeel van een grote reorganisatie. Een nieuwe wind waaide door het ge-meentelijk apparaat.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

Pia van Oord 12 november 2020 15:10

Rijk beeld van 50 jaar bewoningsgeschiedenis van een stadsdeel. En van de hardnekkigheid van niet goed doordachte goede bedoelingen. Hopelijk gaan woningcorporatie weer beter in positie komen om het werk te doen waarvoor zij op aarde zijn: een thuis scheppen voor iedereen, inclusief en duurzaam.

Bep van Os 31 oktober 2020 00:25

Een duidelijk overzicht van de laatste 50 jaar, waaruit ik begrijp dat er nog veel moet gebeuren , wil dat dit een wijk wordt waar iedereen met plezier woont. ik heb er als kind tot mijn 23 ste jaar gewoond met veel plezier, heel veel speelruimte en zowel voor als achter een heel mooi uitzicht. wie had dat toen?

Y Teunissen 30 oktober 2020 18:33

Hoop dat u er inspraak over krijgt met zo een historie !

x Met het invullen van dit formulier geef je Ruimte en Wonen en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2021. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren