Log in
inloggen bij Ruimte en Wonen
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Artikelen

Empathisch wonen

Betere zorg voor kwetsbare ouderen Bert Pots - 7 februari 2024

De geur van vers gebakken brood kan voorkomen dat een dementerende vergeet om te ontbijten. En een naar het licht draaibare woning kan een aan huis gekluisterde bewoner extra woonplezier opleveren. Lector en hoogleraar Masi Mohammadi over haar zoektocht naar technologische oplossingen voor 'empathisch wonen' en een fysiek en sociaal veilige woonomgeving.

De inzet van technische oplossingen in de zorg voor kwetsbare ouderen stuit niet zelden op weerstand, weet Masi Mohammadi. Zorg bijvoorbeeld hoort volgens haar critici eerst en vooral mensenwerk te zijn. “In de manier waarop wij leven speelt de menselijke maat een belangrijke rol, of het nou gaat om huisvesting, zorg of andere aspecten van het leven. Consumenten worden liever door een echt mens, dan door een bot te woord gestaan. Voor mij is dat vaak een universeel gegeven. De menselijke maat geldt ook voor de huisvesting van (oudere) mensen, maar tegelijkertijd groeit het bewustzijn dat we een andere weg moeten inslaan. In de zorg beschikken we simpelweg niet over voldoende ‘handen aan het bed’ en zullen wij met elkaar andere oplossingen moeten onderzoeken.”
Technologie kan veel dingen makkelijker, beter en fijner maken, aldus Mohammadi. “Techniek biedt een kans om op een eenvoudige manier connecties te maken; ik maak gebruik van beeldbellen om met mijn moeder in Iran te kunnen communiceren. We kunnen klagen over techniek, er valt altijd wel iets te vinden van de nog tekortschietende technologische mogelijkheden van dit moment, maar techniek kan mensen behulpzaam zijn. Want nogmaals: in onze samenleving ontbreekt het aan voldoende zorgpersoneel en mantelzorgers. En niets doen is voor mensen die in nood verkeren of die veel toezicht en aandacht nodig hebben echt geen optie.”

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Ruimte en Wonen en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren