Log in
inloggen bij Ruimte en Wonen
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Blogs

'Friends come with a price'

Hoog torent woongebouw 'Highnote' boven haar omgeving uit in het centrum van Almere. Een oud roze-icoon als je de stad vanuit het oosten benadert. Een toepasselijke naam voor een verder nogal platte stad waar van verdichting nauwelijks sprake is en waar de woningnood hoog is. Zo steeg de laatste drie jaar het aantal jongeren dat in Almere actief een sociale huurwoning zoekt met 30% naar ruim 8.000. Wat eens het betaalbare alternatief in de Metropoolregio Amsterdam was, is even onbetaalbaar als andere steden. De gemiddelde koopprijs ligt er net boven de vier ton en nieuwbouw is nog duurder. Een aanzienlijk deel van deze koopwoningen gaat naar Amsterdammers en expats. Jongeren in Almere hebben het zwaar om een eigen plek te vinden in de stad waar ze zijn opgegroeid en graag willen blijven wonen.

Het persbericht van de inmiddels tweede eigenaar Rockfield Real Estate wordt braaf door media overgenomen, maar ik lees het met gemengde gevoelens. Ontwikkelaar AM heeft het al voor oplevering doorverkocht, vast niet met verlies. De nieuwe eigenaar wil van de naam ‘Highnote’ af en noemt het nu bombastisch ‘The Cohesion’. Wat is er trouwens mis met Nederlandse namen of past dat niet in het moderne verdienmodel van commerciële beleggers?

Grote belangstelling

In totaal worden hier 157 appartementen in de vrijesector gerealiseerd. Een vrije sector die in Almere erg klein is, ook in vergelijking met andere steden. Niet zo verwonderlijk dat de eigenaar triomfantelijk meldt dat alle appartementen inmiddels verhuurd zijn. Als de nood hoog is, is ook de belangstelling groot. Zo werd op de meest gewilde sociale huurwoning in Almere vorig jaar door bijna 3.900 woningzoekenden ingeschreven en ook ‘Highnote’ is vele malen over ingetekend. Van de 157 appartementen zijn 66 volgens het Friends-concept ontwikkeld, waarbij voorzieningen met een vriend of familielid worden gedeeld. Dat drukt de huurprijs per persoon maar maximeert de huuropbrengst per appartement.
‘Friends come with a price’. In 2018 ben ik nog als wethouder Wonen bij de startgesprekken betrokken geweest. Dit project was vooral bedacht voor het zo schaarse middeldure huursegment. Daaronder vallen momenteel huren vanaf € 764 tot rond de € 1.000 per maand, excl. servicekosten. Aanvankelijk zou 75% van de appartementen in dit huursegment vallen. Het persbericht uit 2021 naar aanleiding van de verkoop door AM bevestigt dit. In werkelijkheid vallen nu slechts 35 studio’s (22%) in dit huursegment en is het duurste appartement €1.745 per maand. 

Onzeker contract

Jeanette is een jonge vrouw. Zij woont nu tijdelijk op nog geen vijfhonderd meter afstand van ‘Highnote’. Zij zit gevangen tussen sociale huur en koop. Binnenkort moet zij uit haar sociale huurwoning in de ‘Aardbei’. Sociale huurprojecten hebben vaak wel Nederlandse namen. Inmiddels verdient ze als alleenwonende te veel voor sociale huur, maar te weinig om een huis te kopen. In ‘Highnote’ krijgt ze weer een onzeker tijdelijk contract en betaalt ze voor 10 m2 extra ruimte straks het dubbele aan huur, servicekosten en verwarming/ elektra voor haar studio ‘high in the sky’.
Net als Jeanette zijn er veel jongeren in Almere op zoek naar betaalbare woonruimte. De gezinsstad van weleer zal meer voor haar eigen jongeren moeten gaan bouwen, want wie voor hun te weinig bouwt gelooft niet in de toekomst van de stad. Voor veel jongeren is die start een sociale huurwoning, maar Almere heeft met 26% het laagste aandeel sociale huur van alle grote steden in ons land. Ook het voor gemeenten minimaal gewenste niveau van 30% sociale huur wordt voorlopig niet gehaald. Van de in 2020 in de Woonvisie aangekondigde tweeduizend extra woningen voor jongeren is na drie jaar nog maar 1% gerealiseerd. Vanwege stijgende bouwkosten is het dus absoluut noodzakelijk bij gronduitgifte betaalbare huren vast te leggen. Maar plan en praktijk lopen sterk uiteen; jongeren in Almere zullen voorlopig de ‘Highnote’ de bijnaam ‘Hoge Nood’ blijven geven.

Het is absoluut noodzakelijk bij gronduitgifte betaalbare huren vast te leggen

Reacties

Tjeerd Herrema
Tjeerd Herrema
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren