Kennisnetwerk over de leefomgeving

Frisse lucht voor wonen
Cindy Van de Velde

ma 8 mei 2017

Een grote blinde vlek hadden politici in de verkiezingsstrijd voor een belangrijke groep kiezers: die van de woningzoekenden en woningbezitters. Veel mensen met verschillende belangen, uiteenlopende wensen en originele idee├źn waar al veel te lang niets voor wordt gedaan, behalve regels maken waar niemand gelukkig van wordt. Daarom is maatwerk de uitdaging voor het nieuwe kabinet. Twee prangende kwesties om mijn punt te illustreren: meer woningen en minder drempels voor kopers.

De woningnood is terug en eigenlijk nooit helemaal weggeweest. Op veel plaatsen is de situatie nijpend. Stijgende huizenprijzen, steeds hogere huren en langere wachtlijsten voor sociale woningen. En de starters? Die blijven steeds vaker in de kou staan.

Er moet extra worden gebouwd, maar het lukt gemeenten, provincies en bouwers niet om dat voor elkaar te krijgen. Gezonde uitgangspunten worden vaak vergeten. Bouw naar de wensen en behoeften van de toekomstige bewoners: jongeren, ouderen, alleenstaanden en gezinnen. Bouw  kwalitatief goede nieuwbouwhuizen en bescherm waardevolle natuur, maar bouw waar nodig ook in het buitengebied.

Dan de drempels: niemand wil terug naar de tijd waarin het aflossen van de hypotheek iets voor later is, maar waarom zijn we doorgeslagen naar het andere uiterste? De koper is in een te strak financieel korset gehesen. Met de lage rente merk je er minder van, maar zodra die gaat stijgen gaan de regels afknellen. Vooral starters worden de dupe. Door de stijgende huizenprijzen moeten zij meer lenen en ook steeds meer eigen geld meenemen. Voor veel middeninkomens wordt een passend eigen huis te duur, voor een sociale huurwoning komen ze niet in aanmerking en het vrije huursegment is zo klein dat het geen alternatief biedt.

De markt heeft lucht nodig. Een hypotheek afsluiten voor de volledige koopsom moet mogelijk blijven, binnen de grenzen van veilig en verantwoord lenen. Verplichte aflossing? Jawel, maar niet voor meer dan 50%. Ik hoop vooral vurig dat geldverstrekkers meer kijken naar de vooruitzichten van kopers die zich hoopvol bij hen melden. Opleiding, werkervaring, leeftijd en inzetbaarheid zijn belangrijker dan een vast werkcontract. En ouderen moeten hun huis kunnen aanpassen met gebruik van de overwaarde van hun woning. Ik hoop op het komend kabinet dat deze zaken oppakt, ze zijn veel te lang blijven liggen.

Cindy van de Velde, algemeen directeur van Vereniging Eigen Huis

Reacties

Copyright 2018 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren