Log in
inloggen bij Ruimte en Wonen
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Artikelen

Gemengd Wonen

'Bouw met alle bewoners aan sterke gemeenschappen' Hanneke Schreuders, Erik Patist, Anniek Dimmendaal - 18 juni 2024

Woningcorporaties huisvesten steeds vaker (financieel) kwetsbare of minder zelfredzame mensen. Om hen beter te ondersteunen introduceerde Portaal op veertien locaties Gemengd Wonen: huurders met en zonder woonbegeleiding vormen samen een gemeenschap. De bewoners kiezen er bewust voor om met elkaar samen te wonen en samen activiteiten te ondernemen. Het behoud van dergelijke woonconcepten vraagt om een betere samenwerking tussen corporaties, bewoners, gemeenten en organisaties op gebied van zorg en welzijn. En ruimere beschikbaarheid van zorgbudgetten.

Nederland schreeuwt om meer betaalbare woningen, maar bij nieuwbouw en verdichting van bestaande wijken mag de menselijke maat en de manier waarop mensen samenleven niet uit het oog worden verloren. Veel corporaties, ontwikkelaars en gemeenten zijn zich bewust van de invloed van het stedenbouwkundig ontwerp én het woonconcept op prettig samenleven. Zo hanteert Portaal bij nieuwbouw en renovatie vijf ontwerpprincipes. Wij streven naar woningbouw  in een menselijke maat met nooit meer dan vijftig bewoners per trappenhuis en zonder blinde muren op de begane grond. De routes van voordeur naar straat nodigen uit tot contact. Daarbij maken we een helder onderscheid tussen de woning en de openbare ruimte. En niet op de laatste plaats letten we op de balans tussen rust en reuring; gemeenschappelijke (buiten-) ruimtes komen zoveel mogelijk op die plekken waar overlast beperkt kan blijven.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

Meanderpark Nieuwegein. Foto Portaal
x Met het invullen van dit formulier geef je Ruimte en Wonen en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren