Log in
inloggen bij Ruimte en Wonen
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Artikelen

Het stationsgebied als kans voor verdichting én menging

Bob Witjes - 16 december 2022

Stationsgebieden zijn door hun goede bereikbaarheid en nabijheid van voorzieningen over het algemeen aantrekkelijke locaties om te wonen. Corporaties speelden in diverse steden een belangrijke rol bij de ontwikkeling van deze gebieden, die zich uitstekend lenen voor de verdichtingsopgave die er de komende tijd ligt. De overtuiging dat ook een stationsgebied er moet zijn voor alle bewoners van een stad klinkt daarbij steeds vaker door.

Heerlen, jaren ’90. Als jouw route in die tijd ’s avonds – of misschien zelfs overdag – je langs het station van de stad leidt, dan fiets je waarschijnlijk een blokje om. De omgeving van het station in de Limburgse stad staat bekend om drugsproblematiek, vechtpartijen en straatprostitutie. In 1996 wordt er zelfs een 25-jarige kunstenaar doodgestoken. Een vorm van zinloos geweld die helaas kenmerkend is voor de status van het gebied rondom station Heerlen.

Het gebied moest worden herontwikkeld. Diverse ontwerpen van gerenommeerde architecten en stedenbouwkundigen sneuvelen tot kunstenaar Michiel Huisman een plan maakt. In eerste instantie als discussiestuk, niet eens echt bedoeld om te realiseren, maar wie nu door het Maankwartier – de huidige naam van het stationsgebied – loopt, zal veel van de elementen uit het plan van Huisman herkennen.

Anno 2022 is het Maankwartier een aantrekkelijk gebied met pleintjes, woningen, winkels, het kantoor van Weller Wonen en natuurlijk het station van Heerlen. Maar dat is niet vanzelf gegaan. In eerste instantie waren er geen partijen die wilden investeren in het plan. Woningcorporatie Weller Wonen trok de stoute schoenen aan, en besloot dat het project niet alleen zou betekenen dat het stationsgebied zou worden verbeterd, maar dit de hele stad, en dus ook de huurders van Weller Wonen, ten goede zou komen.

Het project kende risico’s die misschien bij aanvang nog niet duidelijk waren en het is de vraag of een woningcorporaties zo’n project anno 2022 nog op deze manier zou kunnen uitvoeren. Toch vindt de huidige directeur van Weller Wonen het vooral moedig dat de corporatie er in is gestapt. Want het resultaat, hoe je het ook wendt of keert, is dat het Maankwartier niet langer wordt geassocieerd met drugs en andere problemen, maar een prachtige entree is van de stad.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

Pim van Riet - Varimobred B.V. 02 juli 2023 11:28

Ik ben als inwoner wonende dicht bij de Spoorzone waar al jaren gedoe is over hoe enz te bouwen. Het gaat om zo'n 7 ha grond dat heringedeeld dient te worden. Oogmerk zo'n 500 tot 1.000 met differente bebouwing. Een autoluwe inrichting enz

Pim van Riet - Varimobred B.V. 02 juli 2023 11:28

Ik ben als inwoner wonende dicht bij de Spoorzone waar al jaren gedoe is over hoe enz te bouwen. Het gaat om zo'n 7 ha grond dat heringedeeld dient te worden. Oogmerk zo'n 500 tot 1.000 met differente bebouwing. Een autoluwe inrichting enz

1 Maankwartier in Heerlen vanuit de lucht
x Met het invullen van dit formulier geef je Ruimte en Wonen en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren