Log in
inloggen bij Ruimte en Wonen
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Artikelen

Hoe Barcelona de wooncrisis te lijf gaat

Steven Kromhout - 10 maart 2023

Net als vele Europese steden kampt Barcelona met een nijpend tekort aan betaalbare woonruimte. Op dit moment zijn er nauwelijks sociale huurwoningen. Sinds 2016 werkt de gemeente met een ambitieus plan aan de uitbreiding van de betaalbare woningvoorraad: door zelf te bouwen, samen te werken met private partijen en aan te kopen.

Begin juni van dit jaar organiseert Barcelona het vierde International Social Housing Festival (ISHF). Sinds de eerste editie die in 2017 in Amsterdam werd gehouden, is dit ‘festival’ uitgegroeid tot een internationale ontmoetingsplek voor sociale verhuurders en overheden, waar woonbeleidsmakers hun ervaringen uitwisselen en inspiratie opdoen.

Na Amsterdam, Lille en Helsinki heeft nu Barcelona het initiatief genomen om het ISHF te organiseren. Dat is best opmerkelijk, gezien het feit dat de stad nauwelijks sociale huurwoningen telt. Slechts ongeveer 1,5% van de totale voorraad van circa 786.000 woningen1 bestaat uit huurwoningen die onder de bescherming van de  overheid vallen: Habitatges de Protecció Oficial (HPO). Barcelona heeft echter grote ambities om de sociale huurvoorraad uit te breiden. Op termijn moet 15% van de woningvoorraad gaan bestaan uit betaalbare woningen. Daarom presenteert de stad haar woonbeleid als een groeimodel en hoopt daarmee als voorbeeld te kunnen dienen voor andere steden en landen die hun betaalbare woningvoorraad willen uitbreiden. 

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

De nieuwe wijk La Marina del Prat Vermell in Barcelona bron Steven Kromhout
x Met het invullen van dit formulier geef je Ruimte en Wonen en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren