Log in
inloggen bij Ruimte en Wonen
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Artikelen

Koploper in eiwittransitie

Bert Pots - 30 april 2024

De gemeente Groningen wil koploper worden in de voedselen eiwittransitie. Wethouder Kirsten de Wrede (Partij voor de Dieren) komt nog voor de zomer met een routekaart. Met aandacht voor de terugkeer naar een meer kleinschalige voedselketen, circulaire landbouw en bevordering van een plantaardig dieet. "Eiwittransitie kan bijdragen aan een gezondere leefstijl."

In Groningen streeft de Partij voor de Dieren in een coalitie met GroenLinks, Partij van de Arbeid, SP en ChristenUnie naar ‘groene en eerlijke groei’. De klimaatcrisis wordt bestreden door in te zetten op minder energiegebruik en meer duurzame energie. En duurzame economische ontwikkeling moet samengaan met groei van natuur en biodiversiteit. Ook wordt actief en zorgvuldig regie gevoerd op ruimtelijke ordening. Groningen is nu nog de zesde gemeente van het land. Voor Kirsten de Wrede hoeft Stad niet per se Eindhoven te passeren. “Het doet ertoe hoe we omgaan met die groei”, zegt de wethouder. “Om Groningen voor de generaties na ons leefbaar te houden, hebben we binnen de coalitie gekozen voor een nieuw soort rentmeesterschap. Groei is sterk verweven met onze economische cultuur, maar - dat is mijn persoonlijke mening - ik denk niet dat groei en vooruitgang per definitie onze doelen moeten zijn. We moeten absoluut vooruitgang boeken, maar dan denk ik eerder aan een ontspannen ontwikkeling in een goede balans met de natuur.”
De Partij van de Dieren geeft in het coalitieakkoord voluit steun aan grootschalige woningbouwplannen in en om de stad. “In onze politieke verhoudingen moet je bereid zijn compromissen te sluiten. Wij steunen dus de bouw van nieuwe woningen, die woningen hebben we ontzettend hard nodig, maar die uitbreiding zal wel op een verantwoorde manier moeten gebeuren. Met respect voor bodem, water en natuur.” Natuur-inclusief bouwen, klimaatadaptief bouwen. Daarvoor bestaat volgens haar in Groningen al langer aandacht. “Enkele jaren geleden hebben we samen met GroenLinks en D66 al gekozen voor natuur-inclusief wonen en dat zorgt in de praktijk voor een behoorlijke vergroening.”

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Ruimte en Wonen en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren