Kennisnetwerk over de leefomgeving

Lokaal loyaal
aan Groningse bodem
Hieke van der Kloet

woe 24 oktober 2018
artikel

De regionale huizenmarkt in Groningen is weliswaar gesloten maar niet minder actief. In het recente verleden kochten vooral de Imca´s Marina´s de Groningse huizen; nu zijn het de Groningers zelf die hun grond trouw blijven. Door aardbevingen beschadigde woningen lijken onaantrekkelijk voor potentiële kopers maar worden toch verkocht. De 'Regeling Waardedaling' van de NAM voor verkopers om waardeverlies gecompenseerd te krijgen moet daarom beter.

De aardgaswinning in de Groningse regio is al ruim 50 jaar van belang voor de Nederlandse welvaart. Aardbevingen door gaswinning hebben echter  impact op de woningmarkt. Veiligheidsrisico’s, angst, imagoschade en de ervaren leefbaarheid hebben gevolgen voor het perspectief van het gebied. Om het eventuele waardeverlies bij verkoop van woningen te compenseren is er sinds april 2014 de ‘Regeling Waardedaling’ van de NAM. Deze compensatie wordt uitgekeerd als een woning zich bevindt in de aardbevingsregio, daadwerkelijk is verkocht én geleverd na 25 januari 2013. In eerste instantie is de Regeling Waardedaling van toepassing op woningen in de acht aardbevingsgemeenten Appingedam, Bedum, Delfzijl, Eemsmond, Loppersum, Slochteren, Ten Boer en Winsum. Later is gemeente De Marne toegevoegd en recent de gemeenten Menterwolde en Hoogezand-Sappemeer.

Volledig
artikel lezen?
het volledige artikel is gratis beschikbaar
voor onze leden. Nog geen lid? meld u
aan bij ons netwerk.

Reacties

xMet het invullen van dit formulier geef je Ruimte en Wonen en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord

Copyright 2020 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren