Log in
inloggen bij Ruimte en Wonen
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Artikelen

Maak van bestaande stad een betere stad

Bert Pots - 22 november 2023

Waar moet het heen met onze steden? En wat is de beste manier om de woningnood te lenigen? Wouter Veldhuis, één van de Rijksadviseurs voor Fysieke Leefomgeving, is geen voorstander van nieuwe grootschalige gebiedsontwikkeling. Beter is het bestaande steden en ook dorpen te vernieuwen en te versterken.

In een recent uitgebrachte bundel met adviezen voor de landelijke politiek bepleit het College van Rijksadviseurs nadrukkelijk om de komende jaren geen nieuwe stadsdelen of dorpen te stichten. De precieze nieuwbouwvraag is een beetje afhankelijk van het gebruikte model, we hebben echt wel veel nieuwe woningen nodig, zegt Wouter Veldhuis, maar dat bijbouwen moeten we niet doen door aanhoudende uitleg, de manier van de laatste 150 jaar. Het is veel efficiënter qua ruimte en kosten om te bouwen en te verbouwen op die plekken waar de mensen al wonen en de voorzieningen al aanwezig zijn.

Bekende rijtje

“Ontwikkelaars en grote bouwbedrijven tonen zich keer op keer voorstander van de ontwikkeling van grote bouwlocaties. Vaak gaat het in die discussies om het bekende rijtje: Rijnenburg, Zuidplas, Gnephoek. De ontwikkeling van dergelijke polders past bij het denken van demissionair minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting. Ook de minister is in de strijd tegen het woningtekort voorstander van grootschalige geBert Pots Waar moet het heen met onze steden? En wat is de beste manier om de woningnood te lenigen? Wouter Veldhuis, één van de Rijksadviseurs voor Fysieke Leefomgeving, is geen voorstander van nieuwe grootschalige gebiedsontwikkeling. Beter is het bestaande steden en ook dorpen te vernieuwen en te versterken. Maak van bestaande stad een betere stad 8 biedsontwikkeling, maar de ontwikkeling van die gebieden tot aantrekkelijke, duurzame, circulaire wijken met goede voorzieningen kost ontzettend veel geld. Daar zullen heel kostbare investeringen moeten worden gedaan in scholen, winkels, zorgcentra en al die andere voorzieningen, in mooie landschappen, in goede watersystemen en in een nieuwe onder- en bovengrondse infrastructuur. Evenmin is het efficiënt. Nieuwe buitengebieden zorgen voor nieuwe verkeersstromen met als gevolg dat we wegen en spoorlijnen moeten verbreden en verbeteren. Ook de verbetering van die infrastructuur is ontzettend kostbaar, al dat geld kunnen we beter gebruiken om bestaand bebouwd gebied te verbeteren en zwakke buurten een impuls te geven. Vergeet daarnaast niet; de bouw van al die woningen in het weiland gaat niet sneller dan bouwen in de bestaande stad. Juist op lokaal niveau is er de druk om te handelen en krijgen projecten sneller gestalte.”

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

Wouter Veldhuis. Foto Arenda Oomen
Wouter Veldhuis. Foto Arenda Oomen
x Met het invullen van dit formulier geef je Ruimte en Wonen en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren