Log in
inloggen bij Ruimte en Wonen
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Blogs

Mag ik dan bij jou schuilen?

Vluchten doe je niet zomaar. Je bent hartstikke bang voor vervolging, voor je veiligheid. Omdat je anders denkt, omdat jouw overtuiging, politiek of religieus niet die van de ander is, omdat je van een ander ras bent.

Ik vind dit moeilijk voorstelbaar; omdat je anders bent, hoor je er niet bij, mag je er niet zijn, mag je niet bestaan. Sterker, word je vervolgd, moet je voor je leven vrezen. Wat ik me wel voor kan stellen is dat als je moet vluchten er plekken zijn waar je welkom bent, waar je mag schuilen. Een groot goed.

Het is mooi dat je in Nederland terechtkunt. Wij doen aan noodopvang, aan crisisopvang. Wij hebben AZC’s en wij zeggen tegen een substantieel gedeelte van deze vluchtelingen; u mag hier blijven. In ieder geval de komende jaren. Kunnen wij daar als corporatie van betekenis in zijn? Ik vind van wel. Sterker nog, het hoort bij ons, bij wie we zijn, waarom wij op ‘deez aardkloot’ zijn.

Corporaties zouden de komende tijd huizen die vrijkomen zoveel mogelijk moeten toewijzen aan vergunninghouders. Op dat moment komt de doorstroom vanuit de AZC’s pas echt goed op gang en ontstaat er daar ruimte voor de nieuwe vluchtelingen. Daarmee kunnen we snel een einde maken aan het heen- en weer getrek met hen.

Natuurlijk wil ik ook oog houden voor andere mensen die urgent zijn, voor mensen die al jaren op een woning wachten. Maar de situatie voor de vergunninghouders is op dit moment nijpend. En ja, door dit te doen zal de wachttijd toenemen. Ik denk in het Friese zo’n drie tot vier maanden. Maar wij, en dan bedoel ik alle corporaties, zijn er om mensen te huisvesten die dit zelf niet kunnen regelen. Mensen die het om wat voor reden dan ook niet zo breed hebben. Daar horen deze mensen bij. Zij zijn ook onze doelgroep.

Het voorstel om vergunninghouders van de urgentielijst af te halen werkt averechts. Er zitten nu zo’n 14.000 vergunninghouders in de AZC’s. Zij hebben de procedure doorlopen en zij zijn welkom in Nederland. Op dat moment moeten wij hen ook een woning aanbieden. Je kunt hun niet langer in de AZC ’s laten zitten. Prima voor een tijdelijk verblijf, maar de leefomstandigheden zijn alles behalve ideaal, zeker ook voor kinderen. Een structurele oplossing helpt.

Bijkomend voordeel is dat door dit bijvoorbeeld in heel Friesland te doen, mensen door de regio verspreid worden. Dat bevordert de integratie. Omwonenden pakken dit gemakkelijker op. Het geeft veel minder onrust dan grote groepen vluchtelingen op een plek te plaatsen. Natuurlijk kunnen ook individuele plaatsingen onrust geven. Het is aan ons om het goede verhaal te vertellen en scherp oog te houden op de leefbaarheid.

Overigens is het bieden van een woning niet de enige oplossing, wel een snelle en effectieve als alle corporaties dit oppakken. Waar mogelijk willen we ook extra gaan bouwen voor vergunninghouders. Maar niet alleen voor hen, ook voor jongeren en andere starters op de woningmarkt die zelf niet in hun huisvesting kunnen voorzien. Dit zouden vormen van semipermanente huisvesting kunnen zijn, zoals wooncontainers, bedoeld voor verschillende groepen. Ook dat bevordert de integratie. Mijn voorkeur blijft uitgaan naar het creëren van een structurele oplossing. Dit moeten wij samen doen, ook met de huurders die al in de straat wonen. Gewoon door met elkaar in gesprek te gaan en verhalen aan elkaar te vertellen. Het vluchtverhaal en het zorgverhaal vanuit de buurt.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren