Kennisnetwerk over de leefomgeving

Meer ruimte voor de natuur
Frank van Dam

vrij 16 maart 2018
artikel

De natuur in Nederland staat onder druk. Om het proces van de afgenomen biodiversiteit te keren, zijn de provincies verantwoordelijk voor de realisering van een netwerk van natuurgebieden in Nederland. Dat netwerk is bijna gerealiseerd, maar de resterende opgave is een lastige. Een deel van de resterende ruimteclaims voor natuur - in totaal zo'n 50.000 hectare - kan mogelijk in combinatie met andere ruimtelijke opgaven of ruimtegebruiksfuncties worden gerealiseerd.

Volledig
artikel lezen?
het volledige artikel is gratis beschikbaar
voor onze leden. Nog geen lid? meld u
aan bij ons netwerk.

Reacties

Marcel Vossestein 21 maart 2018 08:27

Goed dat er al 93% gerealiseerd is. De meest weerbarstige uitdagingen zitten vooral in die resterende 7%. Meest grote weerbarstigheid vormt de passage van grotere wateren. In het bijzonder de rivieren met grote en veelal sterk variërende waterafvoer. Dieren kunnen vrij makkelijk wateren oversteken. Koeien rond de Veluwse randmeren maken veelal jaarlijks wel een oversteek. Ontsnapte edelherten uit de Oostvaardersplassen weten incidenteel zelfs IJburg te bereiken. Aan hun zwemcapaciteiten ligt het allerminst. Op de bedachte routes valt wel te voorspellen, waar de dieren het water bereiken. Waar ze eruit klimmen aller minst. Dat zal bij rivieren heel makkelijk kilometers verder stroomafwaarts kunnen zijn. Bij rivieren met een hoge en als regel sterk variërende afvoercapaciteit zijn nauwelijks effectieve geleidingsmiddelen aan te brengen. Aan dit alles lees je nooit aandacht. Laat staan dat de plannen erin voorzien. Daarnaast is er de toenemende drukte van het scheepvaartverkeer. Er zijn momenten dat op een rivier als de Waal de oversteek van pontjes een uitdaging vormt. Het valt niet uit te sluiten dat voor de Waal ecoducten nodig zijn om als effectieve verbinding te functioneren.

xMet het invullen van dit formulier geef je Ruimte en Wonen en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord

Copyright 2020 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren