Log in
inloggen bij Ruimte en Wonen
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Artikelen

Ontmoetingen bij de dorpspomp

De kracht van lokale gemeenschappen voor gebiedsontwikkeling Marieke Willekens, Anita van de Looij - 24 mei 2022

Gebiedsontwikkeling is het organiseren van een beweging waar lokale gemeenschappen zich aan verbinden. Dáár zit de kennis van een gebied. En het besef van een gedeelde verantwoordelijkheid en mogelijkheid om de ruimtelijke kwaliteit te verbeteren. Hoe nemen lokale gemeenschappen, die commons worden genoemd, verantwoordelijkheid voor maatschappelijke voorzieningen in het landschap waarin zij wonen? Rinus van der Heijden vertelt hoe het werkt in de gemeenschap van Sint-Oedenrode.

Veel lokale gemeenschappen in Noord-Brabant zijn actief bezig met het landschap en het water. Water was in deze contreien van oudsher een belangrijke vestigings- en levensvoorwaarde. Dat besef gaat verder dan het vertellen van verhalen bij de dorpspomp en is diepgeworteld. Mensen steken spontaan de handen uit de mouwen om op kleine schaal oplossingen te vinden voor de grote gevolgen van de klimaatverandering. In die oplossingen ligt vaak ook het eigen beheer besloten van educatieve en recreatieve voorzieningen. Zo worden op een vanzelfsprekende manier commons gebouwd door gemotiveerde mensen die zichzelf organiseren en goede afspraken maken om samen iets te beheren. Zij praten en dromen niet alleen over een andere wereld, maar maken ‘m gewoon zelf. 
Het verhaal van Rinus van der Heijden voert langs de negen tegels van de Mozaïekcode.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

Rinus van der Heijden met kleinzoon Lenn bij de dorpspomp in Sint-Oedenrode.
x Met het invullen van dit formulier geef je Ruimte en Wonen en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2023. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren