Log in
inloggen bij Ruimte en Wonen
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Artikelen

Ruimte en Wonen 2024/1 Antropoceen

Bert Pots, Lilian van Karnenbeek - 9 april 2024

De mens in balans met de natuur. Wat betekent dat? In dit nummer staan we onder meer stil bij rechten voor de natuur, leven met de seizoenen, de voordelen van een overgang naar een meer plantaardig dieet voor mens en natuur en regels voor klimaat-inclusief bouwen.

Jurist Jessica den Outer heeft in haar leven een duidelijke keuze gemaakt. Zij strijdt met alles wat ze in zich heeft voor het strafbaar stellen van ecocide en erkenning van rechten voor de natuur. Voor haar is het van levensbelang dat we ons een nieuw denken en doen eigen maken, simpelweg omdat we vanwege gevaarlijke klimaatverandering, biodiversiteitsverlies en andere ecologische crises niet op de oude voet verder kunnen.
Gevaarlijke klimaatverandering - wellicht stijgt de zeespiegel met wel vijf meter - staat ook al lange tijd op de agenda van Fransje Hooimeijer. Haar studenten aan de TU Delft leveren zich niet uit aan waterstaatkundige ingenieurs die voor elk probleem wel een technische oplossing weten, maar denken na over alternatieve oplossingen. Eén van hen heeft zich de vraag gesteld of  - als we in het noorden van het land, in de provincies Groningen en Fryslân dijkverhogingen achterwege laten - wierden en terpen weer veiligheid kunnen bieden. Eeuwen geleden zochten mensen ook een veilig heenkomen in de kerk boven op de terp. Zou dat opnieuw kunnen?
In de gemeente Groningen krijgt de strijd tegen klimaatverandering een wel heel bijzondere invulling. Daar ijvert wethouder Kirsten de Wrede, één van de vier wethouder in ons land van de Partij voor de Dieren, voor een overstap naar een meer plantaardig dieet; met voedsel dat net als vroeger in de nabijheid van de stad wordt geproduceerd. Gemeentelijk beleid moet niet alleen bijdragen aan circulaire landbouw en een meer kleinschalige voedselketen. Zij hoopt door het bevorderen van een meer plantaardige levensstijl dat in haar stad  - met veel bewoners die het niet zo ruim hebben - de gezondheidsverschillen tussen mensen en wijken afnemen.
Jaques Vink heeft met twee collega’s een nieuwe editie geschreven van ‘Stadsnatuur bouwen’. Zij houden een pleidooi voor een natuur-inclusieve, bio-receptieve architectuur die ontwerpers inspireert om de natuur een plek te geven in hun werk. Ze doen voorstellen voor een aanzet tot een groene, bio-diverse en gezonde stad.    
Daarnaast hebben we ook over de voordelen van de Wet betaalbare huur, de ontwikkeling van de particuliere huurwoningmarkt en het recht van dak- en thuislozen op vaste huurcontracten, zodat zij daadwerkelijk de regie kunnen nemen over hun eigen leven.

Om de totale pdf te lezen, klik hieronder op 'Download artikel als pdf' (zichtbaar na inloggen)

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Ruimte en Wonen en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren