Log in
inloggen bij Ruimte en Wonen
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Artikelen

Sociale architectuur

Martijn Blom - 14 juli 2022

De woonopgave in Nederland staat eindelijk op de nationale agenda: het tekort aan betaalbare woningen wordt flink gevoeld en leidde zelfs tot het Woonprotest, met in Amsterdam meer dan 20.000 demonstranten. Ook het debat onder experts is hevig en soms scherp.

De vraag die mij bezighoudt, is of de architectuur zelf een antwoord zou kunnen geven op de urgente woonbehoefte. Terwijl de beeldtaal van de architectuur in een enorme diversiteit verzeild is geraakt, lijken de primaire behoeftes vooral buiten het architectonisch veld te liggen: betaalbaarheid, gemeenschapszin, geborgenheid. Wat is dan de agenda voor een sociale architectuur? Ik vond inspiratie in enkele recente woonprojecten.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

Paul van Soomeren - DSP-groep 26 juli 2022 15:02

Leuk artikel en leerzame mooie voorbeelden. Toch denk ik dat je ook een niveau hoger moet en dan kom je dus uit op buurtniveau. Zoals ik een aantal jaren terug in het Tijdschrift voor de Volkshuisvesting lekker popie jopie uitriep: "Als we willen dat in de super divers geworden grote steden mensen 'samen' gaan werken aan zorg voor 'hun eigen', dan moeten (volks) huisvesters loskomen van de gedachte dat ze op de wereld zijn om individuele huisjes te bouwen, te verhuren en te beheren" (https://www.dsp-groep.nl/?s=samen+voor+ons+eige)

Space-S Eindhoven. Foto Patrick Meijs Architectuurcentrum
x Met het invullen van dit formulier geef je Ruimte en Wonen en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren