Log in
inloggen bij Ruimte en Wonen
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Artikelen

Stroom

De Zaan in beweging Bert Pots - 12 maart 2024

In de Zaanstreek komen twee tegengestelde werelden bij elkaar. Een rauwe geheel op productie gerichte industriecultuur ontmoet er een opkomende wooncultuur gericht op comfort en consumptie. Zo schrijft Floris Alkemade, voormalig Rijksbouwmeester in een inleidend essay in het fotoboek 'Stroom'. Documentair fotografen Bert Verhoeff en David Galjaard legden de veranderingen aan de oevers van de Zaan tussen 2019 en 2023 vast in een omvangrijke fotoserie. De foto's zijn tot en met 1 april 2024 te zien in het Zaans Museum, pal naast de Zaanse Schans.

In Nederland, zo overweegt Alkema, wordt iedere dag een open ruimte van tien hectare bebouwd. Dat begint te wringen. ‘De nu nog beschikbare ruimte hebben we ook nodig om ons tegen een veranderend klimaat te wapenen, om op een circulaire manier energie en voedsel te produceren, om natuurwaarden te herstellen. Allemaal zaken die een steeds grotere claim op de steeds schaarser wordende ruimte leggen Daardoor zijn er zeker in het westen van het land geen eenvoudige bouwlocaties meer te vinden.(…)Dit brengt met zich mee dat nu woningbouwlocaties gezocht en ontwikkeld moeten worden binnen al bebouwd gebied’.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

Foto Bert Verhoeff en David Galjaard
Foto Bert Verhoeff en David Galjaard
x Met het invullen van dit formulier geef je Ruimte en Wonen en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren