Log in
inloggen bij Ruimte en Wonen
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Artikelen

Van pinautomaat naar betrokken partner

Provincie Overijssel jaagt met programma De Stadsbeweging lokale projecten aan Joost Zonneveld - 20 december 2018

Het is de participatiemaatschappij op provinciaal niveau: de provincie Overijssel wil sinds een paar jaar niet meer een anonieme geldschieter op afstand zijn, maar een betrokken partij die meehelpt de 'energie' in steden verder aan te wakkeren. En dat lijkt te werken. In meerdere Overijsselse gemeenten zijn brede coalities ontstaan om de binnensteden nieuw leven in te blazen of te versterken. De eerste resultaten zijn succesvol maar het hele proces is er één van lange adem en doorzetten waarbij soms grote, maar vaak kleinere stappen worden gezet.

Voor de argeloze bezoeker lijkt er in Deventer, de voormalige Hanzestad aan de IJssel, weinig reden om de noodklok te luiden. De rivier, de rust, de prachtige langgerekte Brink met zijn terrassen en historische pandjes, de kleine straatjes met hippe winkeltjes waar je doorheen kunt dwalen, deze provinciestad lijkt er prima bij te staan. Deventer heeft inderdaad genoeg kwaliteiten, weet ook centrummanager Peter Brouwer, “maar een paar jaar geleden maakten velen zich wel zorgen. We hebben een economische crisis gehad en toen V&D een paar jaar geleden failliet ging en ook het prominente filiaal in Deventer dichtging, werd iedereen hier wakker. Het gedrag van consumenten verandert en mensen komen niet meer alleen naar binnensteden om te winkelen. Dat werd ook zichtbaar doordat steeds meer winkelpanden leeg stonden. Er begon een breed besef te ontstaan dat zowel bewoners van Deventer als bezoekers van buiten iets willen kunnen beleven in de binnenstad. Er moest iets gebeuren.” Deventer heeft genoeg potentie, maar die moet volgens Brouwer wel verzilverd worden. Aan hem de schone taak om de vele stakeholders in de binnenstad bij elkaar en op één lijn te krijgen. “Samen eigenaar worden van een gemeenschappelijk doel, dat is ons devies,” aldus Brouwer, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan.

In maart 2016 werd Brouwer benaderd om de kar te trekken, ruim een maand later lukte het hem om driehonderd belanghebbenden in de lokale schouwburg bij elkaar te krijgen om over de uitdagingen voor de binnenstad van Deventer te praten. “Met elkaar hebben wij een plan van aanpak geschreven en vorig jaar heeft zeventig procent van in totaal twaalfhonderd ondernemers, vastgoedeigenaren en overheden zich achter het plan geschaard om samen aan de binnenstad te werken en daarvoor ook de portemonnee te trekken. We zijn nu met elkaar, overheid, ondernemers en vastgoedeigenaren, invulling aan het geven hoe we de binnenstad nog aantrekkelijker kunnen maken. Wij wachten daarbij niet op elkaar, maar gaan echt samen aan de slag.”

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Ruimte en Wonen en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2022. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren