Log in
inloggen bij Ruimte en Wonen
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Artikelen

Vezelgewassen bouw

"Biobased materialen moeten gangbaar worden in de bouw" Building Balance - 2 augustus 2023

Vezelgewassen zijn heel geschikt voor verwerking tot biobased bouwmaterialen, zo menen Jan Willem van de Groep en Jasper van den Munckhof. Zij zijn de bedenkers van het nationaal programma Building Balance om nieuwe ketens te vormen tussen boeren, industrie en bouwers. Bovendien profiteren natuur, bodem en water van de uitbreiding van de teelt van vezelgewassen.

De ambities van Building Balance zijn niet gering. In Nederland moet in 2030 in totaal 50.000 hectare aan vezelgewassen worden verbouwd; dat is bijna honderd keer zoveel als de vezelproductie vandaag. De agrarische sector is vanwege de te behalen klimaatdoelen gebaat bij een dergelijke omslag, zegt Van den Munckhof. “De agrosector stoot evenveel CO? uit als de bouw. Maar wat je verbouwt is zichtbaar op het land en heeft grote impact op de biodiversiteit en de water- en voedselkwaliteit.” Aangezien ons land de in Europa afgesproken klimaat-, stikstof- en biodiversiteitsdoelen moet halen, zal een groot aantal veehouders toch de overstap moeten maken naar andere vormen van landbouw. Vezelteelt biedt die bedrijven volgens hem substantiële voordelen: “De overstap kan vrij eenvoudig gestalte krijgen. De teelt vindt plaatst zonder gebruik van herbiciden en pesticiden en de planten zijn niet gevoelig voor plagen of schimmels.”

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

Biobased grondstoffen in de bouw. Foto Building Balance
x Met het invullen van dit formulier geef je Ruimte en Wonen en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren