Log in
inloggen bij Ruimte en Wonen
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Artikelen

Wonen internationaal: leren met en van het buitenland

Een impressie van de Housing conference van het European Institute of Public Administration (EIPA) Martijn Eskinasi - 10 maart 2023

Wonen als grondrecht: een cruciale basis voor mensen om hun leven op te bouwen. Maar helaas slagen we daar nog onvoldoende in. Wie over de landgrenzen heen kijkt, ziet dat we hier werk aan de winkel hebben, maar dat het echt nog veel erger kan. En dat veel Europese landen in hun eentje worstelen met dezelfde uitdagingen. Dat zou toch anders moeten kunnen ?

Praag, 8 november 2022. Het Oude stadsplein is donker en er waait een gure regenbui. Een bijeenkomst van beleidsmakers en volkshuisvesters uit minstens vijftien EU-landen. We delen sheets met cijfers: in Tsjechië kost een koopwoning 13,3 jaarsalarissen, Ieren betalen gemiddeld €1.400 voor een huurwoning. Housing Europe doet er nog een schepje bovenop: in zeven grote steden in het zuiden en oosten van de EU ben je 60% van je inkomen kwijt als je überhaupt een fatsoenlijke huurwoning vindt. Het ongemak in de zaal is te snijden en de man van de Europese Commissie kijkt gegeneerd naar de grond.

Maastricht, 3 februari 2023. De dagen lengen en de zon krijgt al wat kracht. Het European Institute of Public Administration heeft in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken de prestaties van de publieke sector onderzocht op het gebied van openbaar bestuur, onderwijs, veiligheid en natuurlijk: wonen. Op donderdag 2 en vrijdag 3 februari zijn de eerste vier thema’s gepresenteerd. In 2025 liggen er nog zes sectoren onder de loep en worden de eerste vier thema’s geactualiseerd. Hier een korte impressie van het onderdeel wonen.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

1 Housing conference van het European Institute of Public Administration (EIPA)
x Met het invullen van dit formulier geef je Ruimte en Wonen en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren