Log in
inloggen bij Ruimte en Wonen
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Artikelen

Woonprotest: 'Samen werken aan een nieuw verhaal'

Rob van Hilten - 7 oktober 2021

Op 12 september vond er voor het eerst sinds ruim 40 jaar weer een grote demonstratie plaats tegen ons nationale woonbeleid. Ruim 15.000 mensen uit het hele land reisden af naar de hoofdstad om uiting te geven aan hun frustratie dat zij, en velen met hen, geen betaalbaar huis meer kunnen vinden op onze geliberaliseerde woningmarkt. Ruimte + Wonen sprak met de initiatiefnemers en deelnemende organisaties over hun motieven en vervolgacties. We kijken ook naar de samenhang en de haalbaarheid van de actiepunten.

Een van de initiatiefnemers is Melissa Koutouzis uit Amsterdam. Zij legde een verbinding met de twee initiatiefnemers uit Rotterdam, Sander van der Kraats, en Mieke Megawati Vlasblom die al eerder begonnen met ‘woonopstand.nl’. Deze zomer lukt het hen om samen snel een nieuwe organisatie rond Woonprotest op te bouwen. Melissa is zelf al meer dan 3 jaar bezig met wonen via haar werk bij het Transnational Institute dat onderzoek doet en campagnes voert over de hele wereld. “Wij gaan uit van de ‘Theory of change’, waarbij wonen een cruciale rol vervult als voorwaarde om jezelf te kunnen ontwikkelen, dat werkt ook zo in Nederland.” Ze is ook al jaren actief met wonen in Amsterdam zoals met acties als ‘Fair city’ en ‘Niet te koop’, tegen de massale uitverkoop van woningen aan beleggers. Haar eigen woonsituatie is nog steeds precair: Melissa: “Ik ben de laatste jaren al vele malen verhuisd, via flexcontracten en onderhuur, in soms juridisch dubieuze omstandigheden. Maar je moet toch ergens wonen?” Ze hadden zelf gerekend op 10.000 demonstranten, toen het er meer leken te worden zijn ze, in overleg met de politie, uitgeweken naar het Westerpark. Inclusief de aansluitende mars naar de Dam waren het er uiteindelijk 15.000 tot 20.000.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Ruimte en Wonen en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2022. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren