Log in
inloggen bij Ruimte en Wonen
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Artikelen

Zijn er grenzen aan Nederland Distributieland?

Rienk Kuiper, Hans van Amsterdam, Frank van Dam - 30 januari 2024

Het aantal grote distributiecentra neemt almaar toe, zo blijkt uit onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving. Tussen 2016 en 2021 groeide het aantal XL- en XXL-distributiecentra zelfs met veertig procent. Die grootschalige complexen hebben een enorme impact op het landschap. De ontwikkeling van nieuwe distributiecentra staat daardoor steeds meer ter discussie. Het is ook de vraag in hoeverre distributiecentra tegemoet komen aan de toekomstige vraag naar bedrijfsterreinen. De circulaire economie vraagt om kleinschalige hubs voor opslag, reparatie en delen van goederen en specifieke terreinen met een hoge milieucategorie.

In Nederland staan zo’n 39.000 gebouwen met een oppervlakte groter dan 2.500 vierkante meter (cijfers 2021). Sinds 2016 is dit aantal grote gebouwen met 7 procent toegenomen. De sterkste toename was te zien bij de grote XL-gebouwen (18 procent) en hele grote XXL-gebouwen (49 procent) (zie tabel 1).
De impact van de toename van het aantal grootschalige distributiecentra op het landschap is aanzienlijk. Op dit moment staat deze uitbreiding ter discussie. Van de grootste (XL- en XXL-) bedrijfsgebouwen in 2021 kan 43 procent worden beschouwd als logistiek vastgoed (distributiecentrum). Het aantal grote distributiecentra (XL en XXL) is in de periode 2016-2021 toegenomen met 40 procent.
De toename van het logistieke vastgoed vond vooral plaats in een brede band lopend van zuidelijk Noord-Holland naar Noord-Brabant, Gelderland en Limburg. Het beleidsdoel uit de NOVI van “actieve clustering van (grootschalige) logistieke functies langs de (inter)nationale corridors” wordt daarmee grotendeels gehaald.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

Kassen op de hoek van de Maarsseveensevaart en Tuinbouwweg. Foto E. Dronkert
Kassen op de hoek van de Maarsseveensevaart en Tuinbouwweg. Foto E. Dronkert
x Met het invullen van dit formulier geef je Ruimte en Wonen en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren