Log in
inloggen bij Ruimte en Wonen
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

47 miljoen euro voor instandhouding rijksmonumenten

4 september 2015

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) heeft namens minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in 2015 47 miljoen euro subsidie toegekend aan eigenaren van rijksmonumenten in het kader van de instandhoudingsregeling. Voor het eerst zijn de subsidieplafonds niet bereikt en konden alle aanvragen die aan de criteria voldeden, worden gehonoreerd.

Dit keer zijn 1083 aanvragen gedaan waarvan 877 gehonoreerd. In 206 gevallen werd negatief beschikt omdat het ging om woonhuizen of omdat het geen rijksmonumenten waren en daarmee buiten de regeling vielen. Een andere reden voor afwijzing is dat er onvoldoende documenten werden bijgevoegd – ook na nadere opvraag van de RCE – om de aanvragen te kunnen beoordelen. Alle beschikkingen zijn verzonden voor de wettelijke beslisdatum van 1 september. In totaal was er voor de instandhoudingsregeling een budget van € 50,5 miljoen beschikbaar, waarvan € 44,7 miljoen voor gebouwd erfgoed, € 5 miljoen voor groen erfgoed en voor archeologische monumenten € 0,8 miljoen.

Het Rijk draagt maximaal vijftig procent bij aan de uitvoering van een zesjarig instandhoudingsplan. De rest betaalt de eigenaar zelf. Cees van ‘t Veen, directeur RCE: ‘Het is mooi dat we alle reguliere aanvragen hebben kunnen honoreren. We werken al jaren aan het bedienen van zoveel mogelijk eigenaren en dat levert nu dit resultaat op. Deze subsidieregeling draagt wezenlijk bij aan de zorg voor monumenten in ons land.’

De subsidieaanvragen voor 2016 kunnen tussen 1 februari en 31 maart 2016 worden ingediend.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren