Log in
inloggen bij Ruimte en Wonen
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Artikelen

"Alleen zij die het absurde willen benaderen zullen het onmogelijke bereiken" (M.C.Escher)

Leo Pols - 24 juni 2022

De pot

Rotterdammers geven graag robuuste namen aan hun iconen. Recent kwam daar het Depotgebouw van Boijmans Van Beuningen bij: ‘De Pot’. Over die pot was veel te doen. Het idee was aantrekkelijk: klein grondvlak, groot groen dakvlak, daartussen en rondom een enorme bolle spiegel. Er komt niet minder, maar méér ruimte. Maar de weerstand was (is) er ook: het is ‘te duur’ en ‘te groot voor de plek’. Dat eerste, daar hebben we het hier niet over, dat laatste hangt af van het moment van de dag. Of eigenlijk van de belichting. In het donker wordt de pot veelkleurig verlicht en kun je jezelf en je gezelschap fraai uitgelicht op de potwand terugvinden. Mooi. Bij daglicht zijn de spiegels net wat donkerder dan de lucht en soms geeft dat een somber effect. Maar spiegelen doet de pot zeker.

De Pot in

De pot in is een verrassing. Op het grondvlak zie je aan details hoe lastig het was al die spiegelvlakken daar beneden in zo’n kleine potbodem netjes samen te laten komen. Dat is niet helemaal gelukt. Of beter gezegd: ‘je kunt het zien’ – en dat is best stoer. Als je naar boven kijkt waan je je in het trappenhuis van Escher (die overigens ook iets met bollen had).

De Pot op

De pot op is zonder meer een verrassing: in het dakpark op de pot lopen we door een boreaal mini landschap van Berken, Dennen en wuivend gras. Het grote restaurant op het dak heeft glazen wanden van onder tot boven en je waant je daar – zeker na Eschers trappenhuis (en niet met de lift!) – in een andere realiteit.

Reacties

Depot Boijmans Van Beuningen. Foto Ossip van Duivenbode
x Met het invullen van dit formulier geef je Ruimte en Wonen en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2022. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren