Log in
inloggen bij Ruimte en Wonen
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Circulair ondernemen is de toekomst

22 januari 2016

Gisteren is de Week van de Circulaire Economie van start gegaan. Activiteiten door het hele land geven ondernemers en organisaties handvatten om aan de slag te gaan met circulair ondernemen.

‘Bedrijven realiseren zich steeds meer dat grondstoffen eindig zijn en dat er onnodig veel verspild wordt. Er ontstaat een slimmere manier van produceren, vermarkten en consumeren,’ zegt Michel Schuurman, Programmamanager Circulaire Economie bij MVO Nederland. MVO Nederland is een van de initiatiefnemers van Nederland circulair!, die deze beweging aanjaagt. ‘Zowel voor hun eigen toekomst, als die van onze leefomgeving, moeten bedrijven af van de huidige manier van ondernemen en overstappen op circulair.’ Wereldwijd is Nederland al koploper op het gebied van deze nieuwe economie waarin geen afval bestaat. ‘Maar er liggen nog veel meer kansen.’

Overstap is noodzakelijk

Het onderkennen van het feit dat grondstoffen eindig zijn is de kern van circulair ondernemen. Grondstoffen mogen niet meer verloren gaan, maar moeten hoogwaardig worden hergebruikt. Hierdoor bestaat afval niet in de circulaire economie, alles blijft een grondstof. Dat betekent reparatie en upgrading zodat producten een langere levensduur hebben en recycling voor het benutten van de grondstoffen. Dat Nederland al het meest vooruitstrevende land ter wereld is als het gaat om circulair ondernemen, blijkt uit diverse projecten van zowel nieuwe, startende als gevestigde, gerenommeerde bedrijven. Zo verkoopt Philips geen lampen maar licht - de klant betaalt voor het gebruik van licht in plaats van de lichtinstallatie. De start-up Pelican House verhuurt koptelefoons, in plaats van ze te verkopen. En afvalbedrijf Sita maakt sinds kort uit verfresten grondstof voor nieuwe verf.

Maar het blijft een uitdaging om de omslag naar circulair grootschalig te maken. Volgens de eerste resultaten van de Circular Economy Index, een grootschalig onderzoek naar circulair ondernemen[2], blijkt dat de grootste barrière om over te stappen naar een circulaire economie de financiering is. Omdat in veel gevallen een product niet meer geproduceerd en meteen verkocht wordt, maar geproduceerd en uitgeleend wordt. Een barrière waarvoor een oplossing noodzakelijk is.

Economische groei

‘De noodzaak is er om anders te gaan werken, grondstoffen worden schaarser en de verspilling is groot. Als organisaties dat nu niet in gang gaan zetten, missen ze de boot,’ zegt Schuurman. ‘Voor de werkgelegenheid is het hoe dan ook een goed idee om toe te werken naar een meer circulair businessmodel.’ Uit cijfers van verschillende onderzoeken blijkt dat circulair ondernemen miljarden oplevert en volgens TNO leidt het tot een banengroei in Nederland van 54.000 banen en een economische groei van 7,3 miljard[3] euro per jaar.

De Week van de Circulaire Economie wordt op 28 januari afgesloten met het Dutch Power Congres. Hier tekent een aantal netwerkbedrijven de Fair Infra Agreement, waarin partijen uit de energie-, telecom- en spoorsector afspraken om hun netwerken circulair te maken.

Bronnen

[1] Ellen MacArthur (2013, 2014, 2015), Towards the Circular Economy 1,2 en 3

TNO (2013), Opportunities for a circular economy in the Netherlands

CDP S&P Climate Change Report (2014), Climate actions and profitability

[2] Onderzoek Accenture naar implementatie Circulaire Economie in het Bedrijfsleven

[3] Onderzoek TNO: Opportunities for a Circular Economy in the Netherlands

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren