Log in
inloggen bij Ruimte en Wonen
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Artikelen

De agrarische revolutie

High tech toepassingen van Smart farming Erik Hardeman, Sjaak Wolfert - 18 december 2018

De melkrobot ontfermt zich over hun koeien; sensoren die per uur metingen doorsturen over de gezondheid van een gewas; en software die tractoren zelfstandig hun route over een akker laat kiezen. Onder de invloed van hightech en big data ondergaat het boerenbedrijf in hoog tempo een ware metamorfose. Hoe kan de agrarische ondernemer smart farming op een zinnige manier implementeren? De Wageningen Universiteit (WUR) helpt.

Wie op reis door de omgeving van Bordeaux het Chateau Doisy-Daëne nadert, zal op het eerste gezicht niets bijzonders opvallen. Het land is bezaaid met lange rijen wijnstokken, waaraan in deze omgeving de druiven voor de Graves Superieur rijpen. Maar wie zijn of haar reis onderbreekt voor een bezoek aan de wijngaarden en de kelders van de Domaines Denis Dubourdieu, komt terecht in een fascinerende wereld van Big Data. Met behulp van een Long Range Low Power netwerk van 150 sensoren en een aantal camera’s worden op het domein zowel de weersomstandigheden en de groei van de druiven op het veld als de temperatuur, de vochtigheidsgraad en het elektriciteitsverbruik in de kelders van uur tot uur gemonitord. Op basis van een speciaal voor de wijnmakerij ontwikkeld programma zorgt een computer op het wijngoed voor een continue analyse van de enorme hoeveelheid data. Hoofddoel van deze gedetailleerde monitoring is een zo efficiënt mogelijk gebruik van bestrijdingsmiddelen op alleen die plekken waar schade dreigt. Ook reguleert de computer de omstandigheden in de kelders waar de wijn ligt te rijpen, en geeft hij adviezen over een optimale bemesting en over het beste moment van oogsten op de verschillende percelen.  

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Ruimte en Wonen en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren