Kennisnetwerk over de leefomgeving

Design thinking blijkt sleutel
Helsinki als inspiratiebron
Dirk Verhagen, Marit Haaksma

di 18 december 2018
artikel

Helsinki, de stad van architectonische hoogstandjes en fraaie productontwerpen. De stad waar Alvar Aal-to en Eliel Saarinen hun sporen achterlieten, van het Kiasma museum van Steven Holl. Waar nieuwe woongebieden leren hoe het dagelijks leven van de stadsbewoner eruit ziet en wordt vormgegeven. Voor hen, werkzaam in de wereld van stedenbouw en landschap, al reden voor een bezoek. Helsinki is een booming slimme stad!

In 2012 werd Helsinki uitgeroepen tot de design hoofdstad van de wereld. Design is volgens de stad Helsinki een waarde voor iedereen, en moet dan ook zorgen voor een goed functionerende samenleving. De Finnen beschouwen design als de basis voor prettige, functionele, veilige en inspiratievolle plekken. Voorheen werd dat bereikt met esthetisch goed ontworpen producten. De laatste jaren vindt er een ontwikkeling plaats naar design-thinking: een methodiek voor het oplossen complexe processen met vernieuwende ideeën samen met eindgebruikers. Die eindgebruiker staat centraal door problemen steeds vanuit zijn of haar behoeften te definiëren. De methode wordt steeds vaker ingezet voor stedelijke vraagstukken. En blijkbaar werkt het, Helsinki staat al jaren in de top van leefbare steden wereldwijd.

De stad is in vijftien jaar van 560.000 aantal inwoners gegroeid naar 600.000 inwoners in 2016  en heeft de ambitie om te groeien naar 860.000 in 2050. De Finse hoofdstad staat op de vijfde plek van de Smart Cities wereldwijd, en heeft grote ambities. De vraag rijst wat de ingrediënten zijn voor deze digitaal gedreven stad en hoe design-thinking samen met de eindgebruiker hieraan bijdragen.

Volledig
artikel lezen?
het volledige artikel is gratis beschikbaar
voor onze leden. Nog geen lid? meld u
aan bij ons netwerk.

Reacties

xMet het invullen van dit formulier geef je Ruimte en Wonen en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord

Copyright 2020 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren