Kennisnetwerk over de leefomgeving

Esplanade in Almere geopend

ma 12 okt 2020

De grootste vergroening van een publieke buitenruimte in Nederland is voltooid. Het voormalige grijze, versteende evenemententerrein aan het Weerwater in Almere is getransformeerd naar een groene en levendige stadsruimte.

De 2 hectare grote Esplanade in Almere is eind september officieel geopend. De voormalige versteende buitenruimte aan het Weerwater is getransformeerd tot een multifunctioneel park. Het ontwerp is zowel open als besloten en biedt gebruikers de ruimte om bij elkaar te komen, of om juist de rust op kunnen zoeken. Het ontwerp voorziet in een zachte landing tussen het hoger gelegen stadscentrum met harde stedelijke contouren en het kalme Weerwater. De nieuwe Esplanade is een stedelijk waterfront van formaat.

Maximale flexibiliteit

Om het plein maximaal te vergroenen, is allereerst gekeken naar hoe mensen zich door de ruimte bewegen. Daar kon een fijnmazig web van paden uit afgeleid worden, waartussen groene velden ontstaan, door de open inrichting daarvan kunnen ook grootschalige evenementen met veel bezoekers worden gehouden. Wanneer er in de toekomst weer grote evenementen (zoals de jaarlijkse triathlon) georganiseerd mogen worden, kan het park met gemak 20.000 mensen 'over de vloer' krijgen.

Optimaal benutten van hoogteverschillen

Op alle andere dagen is er een prettig contrast tussen openheid op de lager gelegen grasvelden en beslotenheid op de hoger gelegen groene tribunes. Het reeds bestaande hoogteverschil tussen het Weerwater en het centrum is omarmd en gebruikt om een terrassenlandschap met diverse beplanting te creëren.

Weerwater Watertrap

Het hoogteverschil wordt gevierd met de introductie van een watertrap. De trap zorgt letterlijk voor een verbinding tussen het Weerwater en de stad. Het water wordt vanuit het Weerwater naar de watertrap gepompt en kan worden gebruikt om in te spelen. Op zomerse dagen zorgt het voor de nodige verkoeling in het opwarmende stadscentrum.

Een extensie van de leefruimte

Door stakeholders en bewoners te betrekken bij het ontwerp is de Esplanade een extensie van de leefruimte voor de omliggende functies geworden. Zo is bijvoorbeeld de toegang tot het plein vergemakkelijkt en staat het ter beschikking tot omwonenden voor kleinschalige initiatieven.

Esplanade in Almere geopend. Foto Joep Van Aert

Reacties

Copyright 2020 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren