Log in
inloggen bij Ruimte en Wonen
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Fietsenstalling IJboulevard

1 december 2021

VenhoevenCS architecture+urbanism ontwierp met Van Hattum en Blankevoort en DS Landschapsarchitecten Fietsenstalling IJboulevard als een 'plug-in' op het mobiliteitsknooppunt van Amsterdam Centraal Station. De stalling voor 4 fietsen komt aan de IJ-zijde van het station; (semi)drijvend en onder water. De stalling wordt een verlengstuk van de openbare ruimte. De soepele lijn waarlangs fietsers en voetgangers bewegen, inspireerden tot vloeiende vormen binnen het robuuste ontwerp en tot de ruime, kolomvrije en dus overzichtelijke opzet ervan. Het dak van de stalling is straks de boulevard langs het IJ voor voetgangers; tussen de palen die de constructie fixeren, faciliteren biohutten, hout, kokosmatten en poreus beton de onderwater-ecologie. Het design bouwt voort op de ambitie van VenhoevenCS om van functionele infrastructuuropgaven verleidelijke ruimtes te maken die bijdragen aan de stedelijke cultuur.

De voetganger centraal

Meer ruimte voor voetgangers was een van de belangrijke ambities bij het ontwerpen van de fietsenstalling. Juist om op maaiveld kwalitatief hoogwaardige publieke ruimte te creëren, is de stalling onder water gelegd en inclusief aanvaarbeveiliging ontworpen. De stalling wordt het verlengstuk van die nieuwe openbare ruimte. De entrees en trappen worden afgewerkt met dezelfde donkergrijze natuursteen als op de boulevard.

Interieur

Het interieur is opgebouwd uit vloeiende lijnen en ronde vormen, subtiel en rustig, maar met een duidelijke functie om de overzichtelijkheid en oriëntatie te vergoten. Er is ook aansluiting gezocht bij de vormentaal van de bestaande omgeving, zoals de ronde glaspuien van de IJhal en de busplatform cockpits. Extra ruime trapgaten met grote glasoppervlakten geven vanaf de boulevard al zicht op de lichte en uitnodigende stalling. De ruime en kolomvrije opzet, de lange zichtlijnen en de centrale positie van de beheerder geven de gebruikers op elk moment van de dag een veilig gevoel.

Duurzaam & natuurinclusief

Fietsenstalling IJboulevard is integraal ontworpen: toekomstbestendig, klimaatadaptief en natuurinclusief. Met aandacht voor een zo laag mogelijk energieverbruik en gebouwd met duurzame materialen; zo veel mogelijk recyclebaar. Het ‘low tech’ installatieconcept vormt ook een integraal onderdeel van het ontwerp. De materialisatie onder water faciliteert het waardevolle ecosysteem in het IJ.

Meer weten: www.venhoevencs.nl 

Reacties

Renda ©2022. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren