Kennisnetwerk over de leefomgeving

Heusden lanceert natuurlijke klimaatregelaar in de wijk Geerpark

ma 8 jul 2019

Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Er zijn perioden van droogte en van extreme neerslag. Hoe ga je hiermee om? Waterschap Aa en Maas, team Geerpark én inwoners bogen deze waterproblematiek om naar een kans. Het maatwerk dat hiervoor nodig was, vroeg om lef van deze partijen. Samen wisten ze één uniek watersysteem voor het reguleren van het hemelwater, het grondwater en de oevers, te creëren. Die de oplossing biedt voor alle wateropgaven van heel Vlijmen-Noord, waaronder Geerpark en De Grassen. De waterslinger in Geerpark is hier onderdeel van en is nu af. Vanaf nu is de natuur aan zet!

Ruimte voor dynamische land en stedenbouw

De waterslinger en bijbehorende biodiversiteit beweegt continu mee met de veranderende natuur. En vanuit elke plek in de wijk is de waterslinger beleef- en bereikbaar. Bijvoorbeeld in de uiterwaarden die van tijd tot tijd overstromen of door natte oevers die een klimaat regulerend effect hebben. Zo is de bestaande weinig dynamische landbouwgrond getransformeerd naar een uniek groen/blauw gebied dat tussen de woningen doorslingert.

Klimaatregelaar van de wijk

De natte oevers zorgen ervoor dat de luchtvochtigheid en temperatuur op natuurlijke wijze worden gereguleerd. Dit heeft een verkoelende werking op de omgeving. En het water werkt als een reflector voor de zon dat zorgt voor gevelwarme en licht in de woningen. In de winter zorgt dit voor meer warmte. Dit alles maakt mechanische airconditioning en daaraan verbonden energieverbruik overbodig.

Reacties

Copyright 2020 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren