Kennisnetwerk over de leefomgeving

Hoogste gebouw in Nederland stap dichterbij

woe 9 aug 2017

De Raad van State heeft ingestemd met de bouw van de Zalmhaventoren in Rotterdam. Daarmee is een belangrijke horde genomen op weg naar wat het hoogste gebouw van Nederland moet worden.

De Zalmhaventoren wordt 215 m hoog, 30 m hoger dan de Euromast. Er zijn in totaal zo'n 260 woningen voorzien in de nieuwe toren. Het wooncomplex komt te liggen tussen de Gedempte Zalmhaven en de Houtlaan in en grenst deels aan het Willemsplein en een nieuw in te richten openbaar park. De woontoren telt in totaal 57 verdiepingen. Bovenin komt een restaurant met uitzichtplatform. Onderin bevindt zich een ruime entree met op de eerste lagen daarboven de bergingen voor de woningen. De toren wordt geflankeerd door een aanbouw van vijf lagen met commerciële ruimten, twee lagere woontorens (ca. 70 m) en grondgebonden stadswoningen.

Bezwaren

Diverse partijen hadden bezwaren geuit tegen de bouw van de nieuwe toren. Er werd onder meer gevreesd voor parkeerproblemen, beperking van zonlicht voor naastgelegen gebouwen en toename van windhinder. De Raad van State heeft alle bezwaren ongegrond verklaard.

Er lopen nog wel procedures tegen de bouwvergunning bij de gemeente. Het is dus nog niet 100% zeker dat de bouw doorgaat.

Constructief ontwerp

De bouwsnelheid is een van de bepalende factoren in het constructief ontwerp. Over dat ontwerp is eerder op Cementonline een artikel verschenen, 'Hoogtepunt voor binnenstedelijke woningbouw'. Dit artikel is geschreven door Sander van Eerde van Zonneveld Ingenieurs.

Reacties

Copyright 2018 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren