Kennisnetwerk over de leefomgeving

Linck in de Binck: wonen, werken en ontmoeten in één uniek, groen gebouw

vrij 7 jun 2019

De gemeente Den Haag gunt de ontwikkeling en realisatie van het eerste woon- en werkgebouw aan de Fokkerhaven in de Binckhorst aan TBI-onderneming ERA Contour. Samen met architectenbureau jvantspijker & partners en DS Landschapsarchitecten bedacht de ontwikkelende bouwer een uniek concept: Linck.

“Linck is een antwoord op vele vraagstukken” aldus Juliette Verbeek van Gemeente Den Haag. “Er is heel goed nagedacht over de combinatie van meerdere functies en specifiek over de verbinding daartussen. Er is ruimte voor wonen, werken en ontmoeten, waarbij alles één geheel is. Dat is bepalend in een tijd van verdichting, waarbij verschillende functies meer dan ooit strijden om de schaarse plekken in de stad. Daarnaast is er in het plan veel aandacht voor biodiversiteit en verandering van het klimaat.”

Groen atrium en tuinpockets zorgen voor verbinding

In Linck komen circa 66 woningen voor verschillende doelgroepen en een commerciële plint. Centraal in het gebouw zorgt het opvallende groene atrium voor verbinding tussen wonen, werken en bezoekers. Die verbinding wordt ook gecreëerd in de zogenoemde ‘tuinpockets’: ontmoetingsruimten tussen de woningen, op verschillende lagen in het gebouw. Maar liefst driekwart van de buitenruimte is ingericht als tuin. Door ook een deel van de gevels te laten begroeien en daar ruimte te creëren voor nestelgelegenheden, wordt biodiversiteit gestimuleerd. “Daarnaast maakt al die beplanting het gebouw meer klimaatadaptief”, vertelt Erik Gathier van ERA Contour. “Samen met het waterbergingssysteem zorgt het ervoor dat het gebouw bestand is tegen grote piekbuien.”

Focus op ontmoeting

“Bij de ontwikkeling van Linck lag de focus inderdaad op groen én op ontmoeting” gaat Gathier verder. “Door de begane grond, de woningen en de tuinpockets te verbinden met het doorlopende beplante atrium, verdwijnt de anonimiteit en wordt het gebouw als het ware een sociale machine. Op de begane grond creëren we daarnaast een programma dat de hele dag voor activiteit zorgt, waardoor bewoners nooit in een donker gebouw thuiskomen.” Jaakko van ’t Spijker van jvantspijker & partners vult aan: “In Linck gaat het om ontmoeten en ontdekken. Zowel in als rondom het gebouw. Toekomstige bewoners stappen straks naar buiten in de continu veranderende Binckhorst, met haar onontdekte stukken en goede horeca. Linck vormt echt een verlengstuk van die buurt, en van de nieuwe community die daar de komende jaren ontstaat. Ook is de locatie perfect ten opzichte van de stad en snelwegen.”

Reacties

Copyright 2019 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren