Log in
inloggen bij Ruimte en Wonen
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Living LAB 040: wonen en innoveren in de stad van morgen aan de Castiliëlaan in Eindhoven

10 februari 2021

Hoe ziet de stad van morgen eruit? Nog voor de zomer nemen de eerste bewoners hun intrek in de innovatieve woningen van Living LAB 040. Het lab maakt onderdeel uit van Buurtschap te Veld aan de Castiliëlaan in Eindhoven. Bewoners, bedrijven en kennisinstellingen gaan in dit bijzondere stukje stad samen nieuwe woonvormen ontdekken, ontwikkelen en testen.

“De honderden verplaatsbare woningen in Buurtschap te Veld zijn goed nieuws voor mensen die nu een betaalbare woning nodig hebben. En het mooie is: daar blijft het niet bij", zegt wethouder Yasin Torunoglu (Wonen en Ruimtelijke Ontwikkeling). "Deze nieuwe buurt wordt een plek om te wonen én innoveren. Bewoners gaan hier zelf met bedrijven de toekomst van bouwen en wonen in Eindhoven ontdekken. Dit initiatief past perfect bij Eindhoven; onze stad ademt innovatie. Maar innoveren doe je niet alleen, fantastisch dat we daar onze eigen inwoners bij kunnen betrekken. Ik ben heel blij dat we Living LAB 040 een plek kunnen geven in onze stad en laat me graag verrassen door de ideeën vanuit de markt en inwoners."

Living LAB 040

Living LAB 040 wordt in fases ontwikkeld en bestaat uit 100 tot 120 innovatieve woningen. Er is ruimte voor verschillende doelgroepen: jong en oud, gezinnen, alleenstaanden, expats, vitale mensen, zorgbehoevenden, werkenden en studenten.
”In het Living LAB 040 gaan we diverse woonconcepten ontwikkelen en beproeven. Daarmee willen we zorgen dat we ook in de toekomst fijn kunnen wonen en er voor iedereen een betaalbaar thuis is”, aldus Monique Donker, zij is samen met Jos Lichtenberg initiatiefnemer van het Living LAB 040. "Dit doen we samen met de bewoners en diverse marktpartijen, de gemeente, provincie en Technische Universiteit Eindhoven."

Het lab wordt gebouwd in drie verschillende sferen:

  • De Stadskamer: hier is binnenstedelijk wonen het onderwerp van innovatie. Er wordt geëxperimenteerd met hoge dichtheid, inspirerende buitenruimtes en voorzieningen die vanuit de wijk ontstaan. Het gaat dan over een bouwhoogte van 4 verdiepingen met uitschieters naar 6 bouwlagen.
  • De Buurtkamer: hier staat verbinding met de buren en het buurtschap centraal. Er worden compacte grondgebonden en twee- tot drielaags woningen onderzocht zonder concessies te doen aan de hoge woonkwaliteit.
  • Hotspots: dit zijn circa tien innovatieve woningen die een vooruitblik op de toekomst geven.

Wonen in een proeftuin

Innovatie in het lab gebeurt zowel in het ontwikkelproces als bouwtechnisch, op sociaal vlak en ook in nieuwe financieringsmodellen. Het unieke aan Living LAB 040 is het wonen in een omgeving die met regelmaat verandert - zowel de invulling van het gebied als de woningen zelf. Bewoners zullen zelf ook binnen het lab van plek verwisselen, waarmee wordt onderzocht wat het doet met de gezondheid, sociale cohesie en het welzijn van mensen als ze op een bepaalde plek wonen.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren