Kennisnetwerk over de leefomgeving

Steden groeien, hoe dan ook

vrij 8 dec 2017

Onlangs berichtte het CBS dat veel jonge gezinnen de grote stad verlaten. Toch groeit de bevolking van de grote steden nog steeds fors. Tegenover het vertrek van gezinnen staat immers de trek van jongeren naar de stad. Het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) heeft onderzocht welke gevolgen de vestiging van jongeren in de grote stad en het vertrek van gezinnen uit de stad hebben voor de toekomstige groei van de steden.

De afgelopen jaren zijn de grote steden flink gegroeid en de verwachting is dat dit ook de komende jaren zal doorgaan. Wie er komen en gaan heeft grote invloed op de bevolking van de stad. Wat zou er gebeuren als niemand zich meer in de stad zou vestigen? Of niemand meer zou vertrekken?

Door: Nicole van der Gaag, Joop de Beer en Peter Ekamper van NIDI.

Als de tendens van jongeren om naar de grote stad te verhuizen zich onverminderd voort zal zetten, of als gezinnen meer dan vroeger in de grote stad willen blijven wonen, zal de bevolking in de vier grote steden flink blijven groeien. Meer instroom van jongeren leidt tot een (nog) jongere bevolking met een groter aandeel eenpersoonshuishoudens, terwijl minder vertrek van gezinnen tot een groei zal leiden van het aantal kinderen en mensen van middelbare leeftijd, wat samengaat met een toenemende behoefte aan gezinswoningen.

Ook als vestiging van jongeren en vertrek van gezinnen elkaar qua aantallen compenseren, kunnen de aantallen dus niet zomaar tegen elkaar worden weggestreept. Het maakt namelijk nogal wat uit voor de leeftijdsopbouw van de bevolking. Wij laten zien hoe verschillend vestiging en vertrek kunnen uitpakken op de toekomstige samenstelling van de grootstedelijke bevolking en de daarmee samenhangende huishoudensontwikkeling in de vier grote steden (Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht).

Lees hier verder: Drie scenario’s

 

 

Reacties

Copyright 2020 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren