Log in
inloggen bij Ruimte en Wonen
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

"Een tornado door de straat"

Anneroos Nigten 28 augustus 2015

Ruim twee jaar geleden zetten vijf bouwers en zes corporaties hun handtekening om 111 huurwoningen energieneutraal te maken. Inmiddels is de pilotfase voorbij en zitten de betrokkenen in de tweede fase; de planmatige aanpak. Hierbij worden 2750 woningen onder handen genomen.

Verschillende teams van stroomversnellers doen iedere dag weer nieuwe kennis op in dit proces. Renda volgt één van die teams, bestaande uit Ballast Nedam, De Loods architecten en adviseurs, Ursem Modulaire Bouwsystemen en Schouten Techniek. Een jaar lang kijken wij achter de schermen bij de vier samenwerkende partijen.

Leren tijdens proces

"We willen niet alleen de succesverhalen in kaart brengen", legt Georganne van Liebergen van De Loods uit. "Het mooie concept is maar het topje van de ijsberg. Als je uiteindelijk successen wilt behalen, zullen er onderweg ook zaken misgaan. Daar leer je van."

Het ware verhaal

In de nieuwste Renda (15/3) lees je het eerste 'ware verhaal' over de Stroomversnelling. Hierbij gaan we dieper in op de rol van de bewoner tijdens de renovaties. Wat hebben zij aan zo'n nul-op-de-meterrenovatie en hoe kan de business case voor de bewoner nog beter worden? Dat doen we aan de hand van twee nul-op-de-meter-renovaties, eentje in Tilburg, de ander in Stadskanaal.

Impact renovaties

 

Een duurzame woningvoorraad is uiteindelijk het uitgansgspunt, maar ondertussen hebben de bewoners wel het een en ander te verduren. De impact van de nul-op-de-meterrenovaties is groot. Saskia Smit, bewonersparticipant van Lefier, ziet het in de praktijk: "Het lijkt soms wel of er een tornado door de straat raast. Dat hebben we toch wel een beetje onderschat. Voor een bewoner is dat ingrijpend. Je hebt nergens privacy."

Het complete verhaal lees je in de nieuwe Renda.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren