Kennisnetwerk over de leefomgeving

Renda Banenruil van start

di 11 aug 2015

De Renda Banenruil is van start. Paul Terwisscha van Scheltinga van Woonbedrijf nam de afgelopen weken als eerste een kijkje in de keuken bij onderhoudsbedrijf Caspar de Haan. Andersom kreeg Cas de Haan ook een blik achter de schermen bij de woningcorporatie.

Paul Terwisscha van Scheltinga is adjunct directeur en manager vastgoed bij Woonbedrijf. Hij beschrijft zijn observaties.

Dagboek 17 juni 2015 – 24 juni 2015

Ik liep twee dagdelen mee bij onderhoudsbedrijf Caspar de Haan en dat was ontzettend leerzaam. Ik heb meegelopen met directeur Cas de Haan. Nu zien we elkaar wel vaker, maar deze keer hadden we echt de tijd om elkaar langer te spreken en elkaars bedrijven beter te leren kennen. Aan het eind van de eerste dag merkten we dat we nog lang niet uitgepraat waren.  

Ik ken Caspar de Haan als een familiebedrijf met een traditie in het leveren van kwaliteit tegen een scherpe prijs, met de nadruk op vakmanschap en steeds op zoek naar slimmer werken. Mij valt op dat dit erg aan het ondernemerschap van Cas zelf en een aantal goede mensen om hem heen hangt. Iets dat wellicht ook logisch is bij een dergelijk familiebedrijf.

Impact van seizoenswerk

Interessant was het calculatieoverleg dat ik mocht bijwonen. Wat een strakke vergadering; snel, gefocust en zakelijk. Dat ben ik in onze organisatie niet gewend. Mooi was ook om te zien hoe het door het bedrijf ging dat een belangrijke aanbesteding was gewonnen. Iedereen is zich volledig bewust dat het krijgen van opdrachten de kurk is waar het bedrijf op draait.

Wat me het meest is bijgebleven, is de invloed van het seizoenswerk op de organisatie. Aan het begin van het jaar heeft het bedrijf relatief weinig medewerkers, in de zomer groeit het exponentieel. Dat heeft een ontzettende impact op het bedrijf en haar werknemers. Wij zijn daar als opdrachtgever mede debet aan. Dat heeft alles te maken met de jaarbegroting van corporaties. Aan het begin van het jaar worden de budgetten bepaald en de opdrachten voor het komend jaar verstrekt. Dat heeft als gevolg dat al het onderhoudswerk later in het jaar plaatsvindt. Ook bij ons levert dat ongelijkmatigheid in het werk op. Wij maken er nu werk van om binnenkort over te gaan naar een meerjarig gebudgetteerde werkvoorraad voor de planmatige activiteiten van Woonbedrijf. Naar aanleiding van de Banenruil heb ik binnen ons bedrijf aangegeven dat we dat niet alleen voor onszelf doen, maar dat we daarin ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben naar onze leveranciers en hun werknemers.

Open en transparant

Al met al vond ik de Banenruil de tijd die het kost meer dan waard. Ik kan het iedereen aanraden. Enerzijds levert het je ontzettend veel informatie en inzichten op, anderzijds zorgt het voor een verdieping in de relatie. Eigenlijk is dit gewoon onderdeel van je werk. Belangrijk is wel dat je bereid bent om transparant te zijn en goed kijkt met wie je meeloopt. Van Cas wist ik van tevoren dat hij open en transparant zijn bedrijf zou laten zien, een absolute voorwaarde voor een geslaagde Banenruil.

De Banenruil is een initiatief van Renda waarbij partners uit het kennisnetwerk enkele dagdelen met elkaar meelopen om elkaars organisatie beter te leren kennen. Medewerkers van corporaties kunnen bijvoorbeeld meelopen met een architect, aannemer of fabrikant. Andersom willen velen uit de bouwkolom graag eens meedraaien met corporatiemedewerkers om zo elkaars taal en cultuur beter te leren begrijpen.

Reacties

Copyright 2020 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren