Log in
inloggen bij Ruimte en Wonen
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Oproep De Woonwijk als noviteit gestart

18 juni 2020

De BNSP en de NVTL zijn op zoek naar vrijmoedige en optimistische ideeën voor onze woonomgeving. Gemeente Sittard-Geleen bijt de spits af met een studielocatie waarvoor onze leden een vrije denkoefening kunnen doen. Ditmaal ben je je eigen opdrachtgever. Niet-leden met interesse kunnen zich ook melden.

Onze woonwijken komen voort uit een rijke ontwerp- en planningstraditie. Met grote stadsontwikkelingen van ontwerpers als Berlage, Stam-Beese, Granpré Molière en Van Eesteren. Later gevolgd door overheidsprogramma’s als het groeikernenbeleid en de Vinex, die een goede en rechtvaardige indeling van de ruimte beoogden, en de compacte stad gedachte met een mix aan functies. Dat alles ging gepaard met een ontwerpimpuls van toonaangevende ontwerpers.

Wat is de volgende stap?

De maatschappelijke vraagstukken zijn drastisch veranderd. Denk alleen al aan het gezond houden van mens en aarde, de vergrijzing en het verdampen van de sociale mix van bewoners in de corporatiewoningen. Nieuwe woonomgevingen zijn een potpourri aan plekken. Plekken die nog vrijkomen, die waren overgeslagen of plekken die transformeren. Voor dit soort plekken doen we de oproep om nieuwe wegen te verkennen qua ontwerp en ontwikkelstrategie. Daarbij is de kracht van de verbeelding nodig.

Nieuw elan voor het wonen en werken in het centrum van Geleen

Geleen bijt de spits af met een ideeënopdracht voor het huidige centrum. De stad neemt afscheid van haar centrum als hoofdzakelijk winkelhart en wil voorzien in een toekomst met een nieuwe mix van woningen, werkplekken en voorzieningen. En dat in een samenleving die duurzaam, gezond, veilig en sociaal, dynamisch en innovatief is. Ontwerpers en planologen bedenken ditmaal zelf het programma van eisen voor hun ontwerp. Een vakkundige selectiecommissie kiest uit de inzendingen twee ideeën die tegen een vergoeding van €14.000 worden uitgewerkt. Met vrijmoedige en optimistische ideeën kan een brede dialoog over de mogelijkheden van kansrijke plekken worden gevoerd.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren