Kennisnetwerk over de leefomgeving

Primeur: bewoners leveren stroom aan elkaar

do 21 dec 2017

In de provincie Overijssel is een bijzonder energieproject van start gegaan. In Heeten wordt een lokaal energienetwerk opgezet, Gridflex Heeten, waarin 75 huishoudens zelf energie gaan opwekken en opslaan. De plaatselijke energiecoöperatie Endona heeft hiervoor een ontheffing van de Electriciteitswet bemachtigd.

De proef in Heeten, die twee jaar duurt, wijkt door de ontheffing van de Electriciteitswet af van soortgelijke experimenten die elders in Nederland worden uitgevoerd. De wet schrijft voor dat overtollige stroom aan het centrale net moet worden geleverd. De huishoudens in Gridflex Heeten mogen energie leveren aan elkaar. De onbenutte energie die de zonnepanelen opwekken, wordt opgeslagen in zeezoutbatterijen, die in 25 deelnemende huizen worden geplaatst.

Energiemanagementsysteem

Elk huishouden krijgt een energiemanagementsysteem. Via een app kan iedere deelnemer precies zien hoeveel elektriciteit hij verbruikt. Daarop kan hij zijn gedrag aanpassen. De uitwisseling van energie wordt automatisch via software in het systeem verrekend. De Universiteit Twente analyseert gegevens uit slimme meters, die het juiste moment van energie-uitwisseling bepalen. Alle deelnemers kunnen daar financieel voordeel bij hebben, zeker als ze samenwerken.

'Besparing van 80 miljard euro'

Wanneer het experiment in Heeten slaagt, kan dat volgens Loeck Tomassen, penningmeester van Endona, en Dominique Doedens, adviseur van de coöperatie, op den duur tot enorme financiële besparingen leiden op de energiemarkt. “We verbruiken in Nederland steeds minder aardgas en steeds meer elektriciteit”, stellen zij in het AD. “In het oude systeem was de levering van stroom een kwestie van eenrichtingsverkeer. Tegenwoordig gaat er ook elektriciteit in omgekeerde richting door dezelfde kabels. Daardoor kan overbelasting ontstaan.”

“Mits we slimmer omgaan met elektriciteit, kunnen we voorkomen dat het hele netwerk moet worden aangepast. Dat levert in Nederland een besparing op van circa 80 miljard euro. Bij Enexis, dat het netwerk beheert in Groningen, Drenthe, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg, gaat het om 8 à 12 miljard euro. Met het experiment in Heeten kunnen we kijken hoe we inkomende en uitgaande stroom beter kunnen balanceren.”

 

Reacties

Copyright 2020 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren