Kennisnetwerk over de leefomgeving

Randstad en Brainport bundelen kracht

ma 27 nov 2017

De Noordelijke en Zuidelijke Randstad en Brainport Eindhoven gaan hun samenwerking intensiveren om op die manier de concurrentie met mondiale topregio's aan te kunnen. De drie regio's zorgen er nu al samen voor dat Nederland wereldwijd in de top 5 van de economisch meest concurrente en welvarende landen staat, zo liet minister Kajsa Ollongren weten op een bijeenkomst op Eindhoven Airport. "Om internationaal de concurrentie met grote steden als Parijs en Londen aan te kunnen is het belangrijk dat deze regio's nog beter met elkaar in verbinding staan en zich als één stedelijk netwerk positioneren."

Om dit te bereiken gaan verschillende bestuurlijke aanjagers plannen uitwerken op gebieden als bereikbaarheid van toplocaties, verduurzaming van grootschalige bedrijventerreinen, havens en greenports, wonen, digitalisering en het aantrekken van toptalent. Met overheden, het bedrijfsleven, kennisinstellingen en maatschappelijke partners. Dat is besloten in het Uitvoeringsprogramma voor de Ruimtelijk-Economische Ontwikkelstrategie (REOS).

Economisch kerngebied

De Noordelijke en Zuidelijke Randstad en de Brainport Eindhoven vormen het economisch kerngebied van Nederland. Hier woont 37% van de Nederlandse bevolking, wordt 42% van het nationaal inkomen verdiend, worden 63% van de diploma’s in het Nederlands wetenschappelijk onderwijs behaald en vindt 50% van alle private Research & Development plaats. In het gebied liggen de grootste haven en één van de best verbonden luchthavens van Europa. En hier vinden internationale toonaangevende activiteiten plaats op gebieden als life-science en nano-elektronica. Tegelijkertijd kan al deze bedrijvigheid, kennis en energie beter met elkaar verbonden worden.

Door het beter verbinden van toplocaties als campussen, gemengde zakencentra, productielandschappen en aantrekkelijke woon-werkgebieden wil Nederland buitenlandse investeringen en talent aantrekken. Aan de hand van het Uitvoeringsprogramma REOS worden daarvoor de komende tijd ideeën ontwikkeld.

Zo gaan de wethouder van Eindhoven Staf Depla en de burgemeester van Almere Franc Weerwind zich als ambassadeurs inzetten voor een betere digitale verbinding in de steden, kijken de wethouders van Utrecht en Eindhoven Paulus Jansen en Wilbert Seuren naar het ontwikkelen en transformeren van voormalige haven- en industriegebieden tot aantrekkelijke woon- en werkgebieden. De gedeputeerde van Utrecht Pim van den Berg gaat de toplocaties internationaal aanprijzen en de wethouders van Rotterdam en Den Haag Pex Langenberg en Saskia Bruines komen met een top 5 van kansen en problemen op het gebied van bereikbaarheid binnen en tussen de genoemde regio’s die opgepakt moeten worden voor het versterken van het vestigingsklimaat.
 

Reacties

Copyright 2020 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren