Kennisnetwerk over de leefomgeving

Segregatie voedingsbodem voor sociale onrust

woe 26 aug 2015

In de S+RO-special Stad van Straks schreven Willem Boterman en Wouter van Gent van de Universiteit van Amsterdam over de nieuwe ongelijkheid in de hoofdstad. Dat de kloof tussen rijk en arm funest kan zijn voor de sociale stabiliteit en de competitiekracht van steden, blijkt ook uit de studie ‘Socio-Economic Segregation in European Capital Cities’.

In dertien Europese steden is de mate van segregatie in 2001 vergeleken met die van 2011. Op veel plaatsen blijkt de sociale menging achteruit te gaan. Inkomensgroepen gaan steeds verder uit elkaar wonen waardoor sociaaleconomische ongelijkheid ontstaat. ‘Die ruimtelijke scheiding van arm en rijk kan een voedingsbodem zijn voor onbegrip en sociale onrust,’ zegt Maarten van Ham, hoogleraar Stedelijke Vernieuwing aan de faculteit Bouwkunde van de TU Delft en één van de trekkers van het onderzoek. ‘Recente rellen in Parijs, Londen en Stockholm zijn niet los te zien van concentraties van armoede in deze steden. Onze studie wijst uit dat dit probleem groeit.’

Oorzaken segregatie

Directe oorzaken van de toenemende segregatie zijn volgens de onderzoekers globalisering, herstructurering van de economie en arbeidsmarkt, neoliberale politiek en (in sommige steden) teruglopende investeringen in de sociale huursector. Gegevens over onder andere banen en inkomen van de volgende steden zijn vergeleken: London, Amsterdam, Riga, Vilnius, Tallinn, Madrid, Milaan, Athene, Boedapest, Oslo, Stockholm, Praag en Wenen.  

Reacties

Copyright 2018 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren