Kennisnetwerk over de leefomgeving

Staal als universeel bouwmateriaal

vrij 17 mei 2019

Staal is een ideaal bouwmateriaal voor een breed scala aan toepassingen. Het is net zo onmisbaar in de hallenbouw als in de industriële of commerciële bouw. Grote overspanningen overbruggen het materiaal zonder tussenliggers en de constructie kan indien nodig worden verlengd. Staal heeft een groot aantal positieve materiaaleigenschappen en is, holistisch gezien, een van de meest economische bouwmaterialen.

Gebouw met staal staat voor een hoge economische efficiƫntie

Een belangrijk aspect is de kosteneffectiviteit van staal als bouwmateriaal. Geautomatiseerde industriële productieprocessen voor de prefabricage van stalen elementen en nauwkeurig gemeten leveringshoeveelheden hebben een positief effect op de kosten. Deze kosten kunnen zeer eenvoudig worden berekend dankzij de gedetailleerde hoeveelheidsgegevens en maken een exacte berekening tijdens de bouwfase mogelijk. De korte montagetijden optimaliseren bovendien de rendabiliteit van staal als bouwmateriaal.
De onderhoudskosten na oplevering zijn net zo belangrijk als de kosten tijdens de bouw. Ook hier is staal een winnaar, vanwege zijn corrosiebestendigheid en een hoge weerstand tegen milieu-invloeden. Daarnaast garandeert het materiaal een betrouwbare kostenberekening in onderhoud.

Gestandaardiseerde kwaliteit voor elk toepassingsgebied

Of het nu gaat om het gebruik van staal als afzonderlijk element of in combinatie met andere bouwmaterialen - de materiaalkwaliteit voldoet aan gestandaardiseerde specificaties. Dit verhoogt de veiligheidsfactor in de staalbouw aanzienlijk. Omdat de gespecificeerde normen gelden voor gedefinieerde verbindingen met andere bouwmaterialen en voor de hoge kwaliteit van de verschillende verbindingen, van schroefverbindingen tot gelaste verbindingen.

Stalen statieven voor flexibiliteit

Bouwen met staal biedt een hoge mate van flexibiliteit. Als het vereiste draagvermogen van de afzonderlijke elementen verandert, worden deze gebieden achteraf eenvoudig versterkt. Deze flexibiliteit geldt ook voor de latere uitbreiding van de constructie, waarmee ontwerpers vaak rekening houden bij de planning van het nieuwe stalen gebouw. Dit verhoogt de huidige kosten slechts licht, heeft geen invloed op de geplande bruikbaarheid en maakt een individuele aanpassing aan nieuwe omstandigheden op een later tijdstip mogelijk. Dit optimaliseert de bruikbaarheid van een gebouw.
Indien nodig kunnen staalconstructies eenvoudig en met relatief weinig inspanning worden gedemonteerd en op een andere plaats worden herbouwd. Dit bespaart hoge investeringen in nieuwe gebouwen.

Bouwen met staal is duurzaam en bespaart hulpbronnen

Staal ondergaat complexe productieprocessen vanaf de extractie van de grondstof tot het eindproduct. 99% van het staal kan echter zonder kwaliteitsverlies worden gerecycled. Om de natuurlijke hulpbronnen te sparen, winnen producenten van hoogwaardige staalproducten een steeds groter deel van hun totale productie uit recyclebaar staal. Dit bespaart de industrie waardevolle middelen.

Reacties

Copyright 2020 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren