Kennisnetwerk over de leefomgeving

Starters kopen stadswoning samen

ma 5 feb 2018

Acht op de tien starters willen graag wonen in stadscentra, maar kunnen dat niet door het gebrek aan betaalbare huur- en koopwoningen. Om toch een woning te bemachtigen slaan steeds meer starters de handen ineen, en kopen zij samen met vrienden of bekenden. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 3600 Nederlanders van Het Nieuwe Collectief, een start-up onder de vlag van ERA Contour.

52 procent van de jongeren wil het liefst een woning kopen in het stadscentrum, maar slechts 28 procent denkt die woondroom te kunnen realiseren. Om toch een woning te krijgen, groeit de interesse onder starters om samen woningen te kopen of te ontwikkelen. Samen met vrienden en goede bekenden worden woningen gekocht in en rondom de centra van grote steden als Den Haag, Amsterdam, Utrecht en Rotterdam. Driekwart van de mensen tot 35 jaar overweegt de handen ineen te slaan en met bekenden naastgelegen woningen te kopen, zo blijkt uit het onderzoek dat is uitgevoerd door Maurice de Hond. Het lijkt erop dat dit dé woontrend wordt van 2018. 

Buurtbinding

Niet alleen de woningnood maakt dat starters steeds vaker de handen ineen slaan. Millennials hebben ook een grote behoefte om in de buurt van vrienden of bekenden te wonen. Bijna een op de drie starters zou het liefst naast vrienden of goede bekenden willen wonen. Recent onderzoek van het CBS bevestigt dat een sterke binding met de woonomgeving van grote invloed is op het welbevinden van mensen. Van de bewoners die een sterke binding met de buurt ervaren, is 97 procent tevreden met zijn of haar leven. Bij mensen die weinig binding met de buurt ervaren is dit 69 procent. 

Stadscentra niet overal populair

Mensen in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe staan het minst te trappelen om in stadscentra te wonen. Eén op de drie wil dit liefst niet. Buiten de noordelijke provincies is wonen in het stadscentrum in heel Nederland populair. Op de vraag wie men het liefst als buurman of buurvrouw heeft, valt op dat mensen die wonen in de grote steden het liefst naast vrienden of goede bekenden zouden wonen. Daarbuiten heeft men het liefst onbekenden als buur. Familieleden zijn niet populair als buren; gemiddeld woont slechts 4 procent van de mensen graag naast ouders of een broer of zus. Er is echter één uitzondering, en dat is de groeiende groep 55-plussers. Zij wonen juist wel graag naast een familielid.

 

Reacties

Copyright 2020 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren