Kennisnetwerk over de leefomgeving

Studenten TU Delft bereiken hoogste punt tijdens de bouw van modulair en energie producerend appartement

woe 8 mei 2019

Het MOR (Modular Office Renovation) -team van de TU Delft, dat bestaat uit 54 studenten, bouwt een prototype dat een inefficiƫnt kantoor renoveert in een appartement dat meer energie produceert dan dat het zelf gebruikt. Met het uiteindelijke prototype gaat het team in juli 2019 naar Hongarije om mee te doen aan de Solar Decathlon Europe 2019 (SDE19) een internationale studenten-competitie voor energiezuinige huizen.

De bouwperiode is een enorme leerervaring voor de studenten. “Een groot deel van het team staat voor het eerst op een bouwplaats, wat ontzettend leuk en leerzaam voor ons is” legt Nienke Scheenaart, teamlid van MOR en student bouwkunde uit. “We hebben dit prototype geheel als studententeam ontworpen en nu zijn we het ook met elkaar aan het bouwen. We zijn erg trots dat we deze mijlpaal hebben gereikt en we werken nu volop door naar het voltooien van de bouw voor de opening op 31 mei 2019. Tijdens het proces krijgen we ondersteuning vanuit onze partners.”
Het MOR-team gaat met dit prototype meedoen aan de SDE19 wedstrijd, hiervoor moet het prototype in maximaal 15 dagen gebouwd worden in Hongarije om kans te maken op de overwinning. Om dit voor elkaar te krijgen is het belangrijk dat het team in Delft het prototype al een keer bouwt, zodat iedereen uit het team in Hongarije precies weet wat er te doen staat.

Van inefficiƫnte kantoren naar A+++ woningen

“Wij zien twee grote uitdagingen binnen de gebouwde omgeving in Nederland, namelijk de grote hoeveelheid aan inefficiënte kantoren en de grote vraag naar betaalbare woningen voor starters.” legt Siem van Sluijs, partnerships manager van het MOR-team en student bouwkunde uit. “Zo hebben ongeveer 55% van alle kantoren in Nederland een energielabel lager dan C en leveren daarmee een slechte prestatie. Door een recente verandering in regelgeving zijn kantoren met een energielabel lager dan C verboden vanaf 2023. Daarnaast zullen er voor 2030 één miljoen woningen worden bijgebouwd. Ons prototype zou bij deze uitdagingen kunnen helpen”, aldus van Sluijs.

Reacties

Copyright 2020 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren