Log in
inloggen bij Ruimte en Wonen
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Blogs

Transities doen pijn

Op weg naar Den Haag viel in de trein mijn oog op de kop "Fastned daagt staat om snellaadstations Shell", bladzijde 6 linksonder in Trouw op 4 december. De kern: Shell gaat op een beperkt aantal locaties ook snellaadstations voor elektrische auto's realiseren. Dit is tegen het zere been van Fastned, een relatief kleine en jonge speler. Zij vindt dat Shell op deze manier wordt bevoordeeld. Fastned mag op haar ruim 60 snellaadstations immers ook geen benzine gaan verkopen...

Het laatste wat ik in deze column beoog, is op de stoel van de rechter te gaan zitten of partij te kiezen. Wel illustreert deze kwestie in mijn ogen dat transities – naast technische innovaties en maatschappelijke doelen – vooral ook gaan over macht, belang en geld. Een dimensie die in mijn ogen niet altijd de juiste aandacht krijgt van beleidsmakers en de wetgever.

Transities stellen – per definitie – de gevestigde orde ter discussie. De gevestigde orde kan dan op twee manieren reageren: zich verzetten tegen de verandering of de verandering incorporeren binnen de gevestigde orde. Bij de transitie naar een CO2-arme samenleving zien we die strijd niet alleen langs de snelweg.

Ook bij grondexploitaties in gebiedsontwikkeling zal het opwekken, het distribueren het het opslaan van duurzame energie een volwaardig hoofdstuk van de exploitatie moeten worden. Ook hier gaat dit niet vanzelf. Kosten en opbrengsten zullen op een andere manier verdeeld gaan worden dan we tot voor kort gewend waren. Dit vraagt van beleidsmakers en de wetgever kennis van en inzicht in de werking van de betrokken deelmarkten en de belangen van de verschillende stakeholders.

En ja, dan gaat het soms ook over het bestaansrecht van partijen of hun bron van inkomsten. En dat doet vanzelfsprekend pijn.

In mijn ogen laat het geschil tussen Shell en Fastned dan ook vooral zien dat de transitie naar een CO2-arme samenleving in volle gang is. Een hoopvolle gedachte vlak voor het begin van een nieuw jaar.

 

Reacties

Renda ©2022. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren